Aandeel prof. Goudsmit in zaak-Buck roept twijfels op

AMSTERDAM, 25 sept. Het aandeel van de groep-Goudsmit in het omstreden AIDS-artikel van de Eindhovense hoogleraar dr. H. M. Buck roept bij deskundigen twijfels op. Tot nu toe was de aandacht uitsluitend gericht op de fouten, gemaakt bij de chemische bereiding van het vermeende anti-AIDS middel aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Vier vooraanstaande Nederlandse hoogleraren vinden dat de virologische proeven onder leiding van prof. dr. J. Goudsmit aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam naar de werking van het middel van Buck, fragmentarisch en slecht onderbouwd waren omdat essentiele controles ontbraken.

De vier, deskundigen op het gebied van de virologie, de moleculaire biologie en de immunologie, hebben het in april gepubliceerde Science artikel op verzoek van NRC Handelsblad bestudeerd. De groep, bestaande uit de moleculair-biologen prof. dr. A. J. van der Eb uit Leiden en prof. dr. P. C. van der Vliet uit Utrecht, de immunoloog prof. dr. C. J. M. Melief uit Amsterdam en de viroloog prof. dr. W. J. M. Spaan uit Leiden, sluit niet uit dat de in het Science-artikel beschreven remming van het AIDS-virus reeel is, maar beschouwt de bewijsvoering als ontoereikend.

Volgens de vier hadden in de rectificatiebrief, die op 5 oktober in Science zal verschijnen, niet alleen de chemische resultaten van de groep-Buck moeten worden ingetrokken maar tevens de virologische resultaten van de groep-Goudsmit.

De hoogleraren, alle vier deskundigen op het gebied van methodieken gebruikt bij het werk van Goudsmit, zijn zelf niet bij AIDS-onderzoek betrokken.

Goudsmit, gisterochtend geconfronteerd met de inhoud van de kritiek, zegt 'zeker een week' nodig te hebben om erop te reageren.

Wetenschap en Onderwijs: 'Ook Goudsmits werk roept twijfels op'.