Zwitsers spreken zich uit tegen sluiting van de vijfkerncentrales

GENEVE, 24 sept. De Zwitserse kiezers hebben gisteren in een referendum de door 'links' beoogde sluiting van kerncentrales en een volledig verbod op de bouw van nieuwe afgewezen. De bevolking sprak zich er wel voor uit de komende tien jaar de status-quo te handhaven, dat wil zeggen: voor de rest van deze eeuw geen nieuwe kerncentrales. De vijf bestaande centrales, die voorzien in 40 procent van 's lands behoefte aan elektriciteit, mogen in werking blijven.

Terwijl bijna twee van elke drie kiezers bij een gering opkomstpercentage van 39 procent de regering steunden in haar streven de bestaande vijf niet onmiddellijk te sluiten (afwijzing van het voorstel tot 'Ausstieg'), stemde een krappe meerderheid van 54,4 procent voor een 'bevriezing' van tien jaar (het 'Moratorium'). Bern kreeg de kiezers mee met nog een derde voorstel om het energieverbruik de komende jaren drastisch te verminderen.

Opvallend was het aantal kiezers in de traditionele kantons in Zwitserlands centrum dat meestemde met de anti-atoomlobby ondanks waarschuwingen uit Bern voor verlaging van de levensstandaard en grotere afhankelijkheid van olie.

Twee eerdere pogingen van sociaal-democraten om kernenergie helemaal op te doeken strandden eveneens op de onwil van de Zwitsers. Niettemin waren de tegenstanders van kernenergie gisteren ingenomen met de uitslag. Met een aantal van 947.356 stemmen voor een 'moratorium' en 787.247 tegen, in 22 van de 26 kantons en half-kantons, schuift de positie van de Zwitsers schoorvoetend richting afwijzing van kernenergie.