Winnie Mandela moet in februari terechtstaan

SOWETO, 24 sept. Het proces tegen Winnie Mandela begint op 4 februari volgend jaar, zo heeft een rechtbank in Soweto vandaag bepaald.

Winnie Mandela wordt met zeven anderen vervolgd wegens ontvoering en mishandeling van vier zwarte jongeren in december 1988. Mevrouw Mandela legde in de rechtbank geen verklaring af en werd op borgtocht vrijgelaten.

Het begin van het proces valt waarschijnlijk samen met de eerste besprekingen over een nieuwe grondwet tussen het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de regering. Het openbaar ministerie wilde het proces al op 30 oktober laten beginnen om te voorkomen dat het de onderhandelingen onder grotere druk zet. De rechtbank wees het verzoek hiertoe af, omdat de advocaat van mevrouw Mandela, Ismail Ayob, meer tijd nodig had voor de voorbereiding van de verdediging.

Nelson Mandela is van mening dat het besluit om zijn vrouw te vervolgen een politieke beslissing was om als tegenwicht te dienen voor de arrestatie van de blanke extremist Piet 'Skiet' Rudolph. Vooral ook omdat de beslissing 'op het allerlaatste moment' genomen blijkt te zijn, aldus Mandela. 'De beslissing kwam direct na een verklaring van Eugene Terre'Blanche, de leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging, waarin kritiek werd uitgeoefend op de regering voor het vervolgen van mensen van de rechtervleugel terwijl mensen als Winnie Mandela vrij rondliepen', aldus Mandela.

Rudolph, de waarnemend leider van de extremistische Boerestaat Partij, werd vorige week maandag gearresteerd. Mandela en andere zwarte leiders denken dat Rudolph samen met elementen uit de veiligheidsdienst betrokken was bij het vormen van de 'derde macht', die volgens velen het geweld tussen de partijen in de zwarte woonoorden heeft aangewakkerd. Tot zover onze correspondent.

In de ernstigste geweldsuitbarsting in Zuid-Afrika sinds vorige week de 'Operatie IJzeren Vuist' werd ingesteld, zijn gisteren acht mensen om het leven gekomen. Twee slachtoffers vielen toen schutters het vuur openden op een aantal huizen in het zwarte woonoord Daveyton bij Johannesburg. In een ander deel van Daveyton werd het lichaam van een man gevonden, die met messteken om het leven was gebracht. In het Kempton Park ten oosten van Johannesburg werden twee mannen doodgestoken. De overige slachtoffers vielen bij incidenten elders in het land. (Reuter)