Wapenstilstand bereikt tussen partijen Liberia

ABIDJAN/FREETOWN, 24 sept. De strijdende partijen in Liberia houden zich sinds gisteren aan een staakt-het-vuren, zo hebben diplomaten in de hoofdstad Monrovia gezegd. Rebellenleider Charles Taylor van het Nationaal Patriottisch Front (NPLF) had hiertoe zaterdag opgeroepen.

Taylor zei dat hij een delegatie naar zijn voornaamste rivaal Prince Johnson zal sturen voor vredesbesprekingen. Weliswaar houdt Taylor vol dat hij Johnson vorige week in een hinderlaag heeft gedood, maar hij wil onderhandelen met de 'marionet van de Verenigde Staten' die zich voor Johnson zou uitgeven.

Taylor heeft aangekondigd op 10 oktober algemene verkiezingen te willen houden. De verkiezingen moeten volgens Taylor georganiseerd worden door een interim-regering met hemzelf aan het hoofd. Waarnemers van de Verenigde Naties en de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid zouden toezicht moeten houden op een eerlijk verloop van de verkiezingen. Een groot probleem voor verkiezingen op korte termijn is, dat meer dan een derde van de Liberiaanse bevolking naar het buitenland is gevlucht.

Taylor zei te blijven vechten tegen pogingen een andere regering dan de zijne te installeren. In zijn interim-kabinet heeft Taylor wel zeven of acht plaatsen gereserveerd voor vertegenwoordigers van de andere partijen. (Reuter, AFP)