Verlies Polar Bears helpt bondscoach

VEENENDAAL, 24 sept. Dat Polar Bears zaterdag in Veenendaal ondanks een 10-9 overwinning op Mladost Coning uit Joegoslavie strandde in de kwartfinale van het Europa Cuptoernooi voor landskampioenen kwam bondscoach Rob Schouten niet slecht uit. Hij recruteert zes spelers van die club voor zijn selectie, die zich momenteel voorbereidt op een kwalificatietoernooi dat een plaats bij het wereldkampioenschap in Perth moet opleveren.

De laatste weken zwommen de belangen van de landskampioen en het oranjeteam letterlijk door elkaar heen. De twee trainden samen in Zeist nadat ze elkaar hadden gevonden in hun zoektocht naar 'trainingswater'. Tot nog toe echter werden daarbij met het oog op de clubbelangen geen spelers van Polar Bears afgestaan en moest de bondscoach het doen met een restantje. Maar door de uitschakeling van het Edese team uit het Europacup-toernooi heeft Schouten nu wel de hele selectie bij elkaar.

Volgens Nico Landeweerd, de 36-jarige trainer van Polar Bears, doet de bondscoach er goed aan slechts Stan van Belkum aan de zes internationals van de nationale kampioen te voegen. 'Dan hoeft hij weinig te veranderen en kan hij ons spel zo overnemen.'

De stijl-Landeweerd zou dan het uitgangspunt zijn om via het kwalificatietoernooi dat eind oktober in Drachten wordt gehouden en de wereldtitelstrijd begin 1991 in Perth de marsroute naar de Olympische Spelen van 1992 uit te zetten.

De zwembond, waaronder de waterpoloers ressorteren, mag dan straatarm zijn, in het kleine polowereldje leeft de overtuiging dat Nederland rijk is aan talent. Het optreden van Polar Bears in de Europa Cup zou daarvan het bewijs moeten zijn. Coach Landeweerd, die wordt beschouwd als een van de beste spelers uit de geschiedenis, stak al in een vroeg stadium zijn nek uit door te beweren dat zijn team zonder twijfel de kwartfinales zou halen. Dat lukte en kansloos tegen de titelhouder Mladost uit Zagreb achtte hij zijn equipe vervolgens al evenmin. Hij wil afrekenen met het heilige ontzag dat bestaat voor gereputeerde buitenlandse teams. Hij pompt zijn ploeg op met bravoure en dat wordt in het water vertaald in prestaties.

In de eerste wedstrijd van de kwartfinale in Zagreb won Mladost met slechts twee punten verschil (8-6), een uitslag die voor de tweede ontmoeting perspectieven bood. De hoop op een sensatie golfde zaterdag echter slechts heel kort door het Valleibad in Veenendaal. Al na de eerste periode keek Polar Bears tegen een 3-1 achterstand aan en was de kloof met de halve finale tot vier treffers opgelopen. Pas toen in de daarop volgende drie perioden werd overschakeld op een zoneverdediging was de selectie van Landeweerd wel succesvol en kwam de ploeg via 3-3, 2-1 en 4-2 zelfs nog uit op een 10-9 overwinning. De conclusie dat met die zone begonnen had moeten worden leek voor de hand te liggen. Maar Landeweerd ontkende een misrekening te hebben begaan. 'We beginnen altijd met pressing om op die manier zelf in ons spel te komen.'

De winst was voor de bondscoach. Hij kan niet alleen beschikken over een voltallige selectie, maar krijgt bovendien zes spelers die beter dan vroeger weten waartoe ze in staat zijn. Polar Bears is onder Landeweerd mentaal sterker geworden. Rob Schouten heeft met zes mentaal gesterkte 'bears' een stevig fundament om zijn volgende doel te bereiken. Of Nederland ooit weer die topplaats in de wereld kan bereiken die in 1976 in Montreal leidde tot brons op de Olympische Spelen van Montreal is vooralsnog een vraag. 'Met een buitenlandse coach zoals vroeger Ivo Trumbic, die geen bindingen met een Nederlandse club heeft en dus onbevooroordeeld tegenover de jongens staat zal het peil van het nationale team weer toenemen', meent Landeweerd. 'De lijn die ik tot nog toe heb uitgezet wordt nog steeds gevolgd en we halen telkens onze doelstelling. Daarom denk ik dat wij het zelf ook best kunnen', vindt Schouten.

    • Peter de Jonge