Stadskanaal

De werkloze ziet werkeloos toe hoe er over zijn hoofd heen over zijn status wordt beslist. Er is niet langer 'de' werkloze. Tot de standenmaatschappij die Nederland nog altijd is, moet inmiddels ook het domein van de als zodanig afgezette werknemer worden gerekend. Er is de gehuwde, de ongehuwde, de oudere en de jongere werkloze, de Nederlandse werkloze, de Gemeenschapswerkloze en de niet-Gemeenschapswerkloze de laatste beter bekend als de illegale werkloze. Ten slotte is er de min of meer vrijwillig tot het bestand toegetreden Philipswerkloze voor wie de Autoriteit van het Arbeidsbureau zich thans in het stof werpt. Bovendien: voor werklozen blijkt de Afsluitdijk geen verbinding, maar juist een obstakel. Uit de stroom dwangbevelen, vervolgens aanpaste marsorders, verontschuldigingen, niet als geschreven beschouwde brieven en nadere toelichtingen rijst dit beeld voor ons op.

De versplintering van het begrip werkloze is een rechtstreeks gevolg van de morele en intellectuele verwarring waarin de Autoriteit is geraakt. Eerst heeft deze toegegeven aan een meer verbreid gevoelen dat niet alle werklozen 'workaholics' zijn, maar geschrokken van de gevolgen van de eigen daadkracht ten opzichte van dit vermeende verschijnsel heeft de Autoriteit haastig tot de terugtocht besloten om vervolgens toch weer te erkennen dat de eventuele werkwillige niet mag worden afgeschrikt. De oudere werkloze uit Stadskanaal bijvoorbeeld zou niet mogen worden gehinderd in zijn voornemen aan de andere kant van het IJsselmeer bollen te pellen, zelfs niet als hij vroeger bij Philips een laboratorium voor de ontwikkeling van megachips heeft geleid.

Vast staat overigens dat de niet werkwillige werkloze voor goed werkeloos zal blijven toezien. Er is na 'Stadskanaal' altijd wel een categorietje te bedenken die dat mogelijk maakt.

JHS.