Snel extra steun voor slachtoffers Golfcrisis

WASHINGTON, 24 sept. De Westerse landen zullen op korte termijn extra steun verstrekken aan de landen die het meest direct getroffen zijn door de Golfcrisis. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank zullen hun voorwaarden voor kredietverlening voor enkele van deze landen versoepelen.

Onder leiding van de Verenigde Staten wordt nog deze week overlegd hoeveel hulp zal worden geboden en welke landen hiervoor in aanmerking komen. Vertegenwoordigers van de landen van de Groep van zeven (VS, Japan, Bondsrepubliek, Frankrijk, Italie, Groot-Brittannie en Canada) komen woensdag bijeen om de hulpverlening te coordineren. Hiervoor zullen ook vertegenwoordigers van Saoedi-Arabie, de Verenigde Emiraten en Zuid-Korea worden uitgenodigd.

De Amerikanen willen de hulpinspanning beperken tot de drie frontlijnstaten, Egypte, Jordanie en Turkije. Andere landen willen de hulp uitbreiden naar de Zuidaziatische landen die getroffen worden door het wegvallen van de inkomsten van gastarbeiders. De Verenigde Staten schatten het benodigde hulpbedrag op 14 miljard dollar. Volgens de Europese Gemeenschap zou voorlopig 9 miljard dollar nodig zijn.

Het IMF is gevraagd 'flexibel' te reageren op de gevolgen van de Golfcrisis door op de korte termijn minder nadruk te leggen op de gebruikelijke voorwaarden voor economische aanpassingen. De financiele steun van het IMF zal verstrekt worden via een bestaand fonds van het IMF. Versoepeling van de IMF-voorwaarden maakt een IMF-krediet voor Egypte waarschijnlijk, zonder dat Egypte zich onderwerpt aan een IMF-aanpassingsprogramma. Onderhandelingen hierover zijn tot nu toe steeds vastgelopen op Egyptische onwil zijn economie aan te passen.

    • Roel Janssen