Sabau 'onder druk van autoriteiten' toch naar Roemenie

ROTTERDAM, 24 sept. Twee in buitenlandse competities spelende Roemeense voetballers zeggen door autoriteiten uit hun land onder grote druk te zijn gezet om zich beschikbaar te stellen voor het nationale elftal. Feyenoord-speler Ioan Sabau, die zich had afgemeld voor de oefeninterland van woensdagavond tegen Polen, oordeelde het na een telefoontje van de Roemeense onderminister van sportzaken Cornel Dinu verstandig op zijn aanvankelijke besluit terug te komen.

Volgens Feyenoord-directeur Martin Snoeck is Sabau te verstaan gegeven dat een afzegging 'vervelende gevolgen voor zijn familie' zou kunnen hebben. Voor de Duitse televisie liet ook Christian Lupescu van Bayer Leverkusen gisteren weten onder druk te zijn gezet door Roemeense autoriteiten.

Feyenoord besloot gisteren na overleg met Sabau in de openbaarheid te treden over de pressie die op hem wordt uitgeoefend. Snoeck noemt het optreden van de Roemeense onderminister 'chantage' en spreekt van een lastercampagne die al geruime tijd in de Roemeense pers tegen de Feyenoorder wordt gevoerd. Daarbij wordt hem verweten 'geen patriot te zijn en uitsluitend te hebben gekozen voor het grote geld'.

De Rotterdamse club vond tot nu toe steeds dat daarop niet gereageerd moest worden, maar na het telefoontje van Cornel Dinu, ooit een vermaarde speler van Dynamo Boekarest, was de maat vol. 'Sabau is nogal geschrokken van het dreigement dat zijn familie er door in de problemen zou kunnen komen. Wij konden dit niet over onze kant laten gaan en meenden dat deze zaak gebaat zou zijn met meer openheid', aldus de Feyenoord-directeur. De Rotterdamse club zal de Europese voertbalbond UEFA niet officieel van het incident op de hoogte stellen.

Men gaat er vooralsnog vanuit dat de druk op Sabau, die niet tegen Polen wilde spelen omdat hij naar zijn mening vorige week tegen Schotland om dubieuze redenen buiten de basis is gelaten, te maken heeft met de perikelen rond zijn transfer. Feyenoord bereikte tijdens de eindronden van het wereldkampioenschap met speler en diens club Dynamo Boekarest overeenstemming over zijn komst, maar toen na het toernooi in Italie anderen meer wilden betalen probeerde de club onder die verbintenis uit te komen. Feyenoord schakelde de UEFA en en wereldvoetbalbond FIFA in die de club het gelijk stelde. Snoeck wil nu zo snel mogelijk een gesprek met de Roemeense voetbalbond om een einde aan de affaire te maken.

Hij voerde de zware druk waaronder de 22-jarige Roemeen staat aan als een excuus voor diens zwakke optreden in de wedstrijd tegen Willem II. Feyenoord leed gisteren in Tilburg met 3-2 zijn eerste competitienederlaag. In de Brabantse ploeg speelde spits Van der Borgt door wat omzettingen in het elftal achter de aanval en daarop had Feyenoord, dat na zeven minuten Metgod geblesseerd zag uitvallen, niet gerekend. Vlak voor rust nam Willem II de leiding door een schot van Sylla, vier minuten later leidde een combinatie van Van der Borgt en Feskens tot de 2-0 ruststand. Twaalf minuten voor het einde keerde de spanning terug in de ontmoeting toen Feyenoord door een afstandschot van Scholten, dat door Griga van richting werd veranderd, weer aansluiting kreeg. Maar kort erop was de marge na een treffer van Stewart weer twee doelpunten en de treffer van Griga kwam voor de Rotterdammers te laat.