Russisch verzet tegen centralisme Gorbatsjov

MOSKOU, 24 sept. De Russische federatie, de grootste deelrepubliek van de Sovjet-Unie, zal zich met alle middelen verzetten tegen een centralistisch beleid van president Gorbatsjov. Het presidium van het parlement van Rusland, onder leiding van de nu zeer populaire Boris Jeltsin, heeft zich afgelopen weekeinde categorisch gekant tegen de 'onaanvaardbare' wens van Gorbatsjov om de komende tijd bij volmacht te mogen regeren.

De president heeft de Opperste Sovjet van de centrale unie daar vrijdagmiddag om gevraagd omdat de 'machtscrisis' in het land daartoe noopt. Vandaag zal daarover waarschijnlijk de beslissing vallen. Vrijdag ontbrak het noodzakelijke quorum in het parlement van de Unie. 'Als de president zulke volmachten krijgt, zal de Opperste Sovjet van de RSFSR alle noodzakelijke maatregelen nemen om de soevereiniteit van Rusland te verzekeren', aldus het presidium van het Russische parlement afgelopen zaterdag.

De Russische republiek voelt zich met name bedreigd door het verlangen van Gorbatsjov om het bestuur in de nu 'soevereine' deelrepublieken via presidentiele decreten te kunnen passeren, en door zijn verzoek om op centraal niveau oude instituties te mogen afschaffen ten gunste van nieuwe organen, die wel op zijn maat gesneden zouden kunnen worden.

Rusland wil bovendien in zijn eigen economische beleid, waarin het uitgaat van het radicale hervormingsprogramma van de econoom Stanislav Sjatalin, geen concessies doen aan de centrale unie, waar de politieke strijd tussen de groep rond Sjatalin en de gematigde vleugel van premier Nikolaj Ryzjkov langzaam naar een climax groeit. De premier legde er zondag voor de televisie-camera's weer eens de nadruk op dat de overgang naar de door iedereen gewenste markteconomie een kwestie van 'jaren' is en niet van 'dagen'. Pag.4: Gorbatsjov speelt 'va-banque'