Premier Mazowiecki vrijwel zeker presidentskandidaat

WARSCHAU, 24 sept. De Poolse premier, Tadeusz Mazowiecki, stelt zich vrijwel zeker kandidaat voor het presidentschap als rivaal van vakbondsleider Lech Walesa. In een gisteren verschenen vraaggesprek met het Spaanse dagblad El Pais zegt Mazowiecki zijn kandidatuur 'te overwegen'.

Aanhangers van Mazowiecki, verenigd in de Burgerbeweging voor Democratische Actie (ROAD) en het Forum voor Democratische Rechten (FDP), meldden zaterdag na een gesprek met Mazowiecki 'voor 150 procent' zeker te zijn dat Mazowiecki zich kandidaat stelt. Hij zou hiermee willen wachten totdat het Poolse parlement een besluit heeft genomen over een verkiezingsdatum. Naar verwachting zal het parlement binnen twee weken beslissen verkiezingen uit te schrijven voor 2 december. De zittende president, generaal Wojciech Jaruzelski, heeft vorige week zijn ontslag aangeboden. Walesa, de leider van de vakbond Solidariteit, heeft zich afgelopen maandag kandidaat gesteld voor het presidentschap. In het vraaggesprek met El Pais maakt Mazowiecki melding van zijn twijfels over een eventuele kandidatuur. 'Enerzijds moeten de Polen op democratische wijze kunnen kiezen. Maar anderzijds moeten we vermijden dat we diepe tegenstellingen in de samenleving creeren.'

(Reuter, DPA)