Pirates laat weinig heel van reputatie Neptunus

ROTTERDAM, 24 sept. Tas Detach Pirates is voor de tweede keer honkbalkampioen van Nederland geworden. Opponent Levi's Neptunus, vooraf aan de play offs favoriet voor de titel, werd in de 'Holland Series' door de Amsterdammers in het minimale aantal wedstrijden met respectievelijk 5-4, 11-1 en 7-4 verslagen. Pirates, dat in 1987 ook de titel opeiste, liet weinig heel van de reputatie van Neptunus, dat te boek staat als een van de best geleide teams en als hofleverancier van de nationale ploeg.

Voor de tweede achtereenvolgende maal moest Neptunus ervaren dat dertien punten voorsprong op een naaste concurrent in de voorronde van de competitie nog geen garantie is voor de titel. Ook vorig jaar stond Neptunus dertien wedstrijdpunten voor op Opel Nicols uit Haarlem, maar die ploeg ging in de eindstrijd wel met de eer strijken. Zij het toen in het maximale aantal wedstrijden en in een spannende ambiance.

Nu was daar geen sprake van. Ging de eerste wedstrijd van de 'best of five' vrijdagavond nog redelijk gelijk op, bij de volgende twee wedstrijden werden de Rotterdammers weggespeeld. Neptunus mist op cruciale momenten de vechtersmentaliteit die stadgenoot Sparta een lange reeks van jaren wel heeft, ook al werd deze club voor het laatst kampioen in 1974. Pirates heeft die mentaliteit ook. Zeker door toedoen van het onorthodoxe coachen van Ted Arnold. Maar ook door een fijne neus voor het aantrekken van Amerikaanse spelers. Scott Khoury, de man die vrijwel alle Nederlandse records liet sneuvelen het afgelopen seizoen, is zo'n voorbeeld. Voor hem bestaat grote belangstelling in Italie.

Neptunus realiseert zich dat er ook een 'knokker' aan het roer moet komen. Na drie seizoenen wordt het contract daarom met Huub Kohl niet verlengd en zijn er contacten gelegd met de Amerikaan Pat Murphy, in 1987 coach van oranje. Zo op het eerste gezicht een prima keus, want in dat jaar won Oranje in Barcelona onder zijn ijzeren hand de Europese titel; voor het eerst sinds 1971 dat Nederland weer een kampioenschap in het buitenland veroverde. Hij kreeg toen al de bijnaam 'straatvechter'. Maar als coach van de college-ploeg van Notre Dame zal hij wellicht later dan het begin van de competitie in Nederland kunnen zijn volgend jaar en waarschijnlijk ook weer eerder vertrekken. Het bestuur is bereid over die aanpassingen te praten. Maar met twee voor Neptunus rampzalige 'Holland Series' achter de rug is dat nu juist waar men in Rotterdam niet op zit te wachten.

    • Joop Köhler