Pijnlijk begin Franz Beckenbauer bij Marseille

ROTTERDAM, 24 sept. De glimlach op zijn gezicht moet het aanzien waard zijn geweest. Dat aan het einde van het duel zelfs zijn naam door het met 38.000 toeschouwers bezette Stade Veldrome gonsde, zal de bevrediging alleen maar groter hebben gemaakt voor Gerard Gili.

Donderdag hield hij de eer aan zichzelf door ontslag te nemen toen Franz Beckenbauer in dienst trad als technisch-directeur. Twee dagen later leed Olympique Marseille, de club van Bernard Tapie, zijn eerste nederlaag van het seizoen. In eigen huis nog wel, wat de verwende aanhang absoluut niet zinde.

Gili, die deze week een contract tekent bij Bordeaux waar hij Raymond Goethals opvolgt, werd afgelopen week geconfronteerd met Beckenbauer. De Westduitser moest samen met Gili, zo verzekerde Tapie, Olympique eindelijk aan de Europa Cup I helpen. Gili voelde zich echter hevig in zijn integriteit aangetast en hield de eer aan zichzelf.

De spelers bekommerden zich er niet om, de aanhangers evenmin. Tot dat zaterdag Cannes op bezoek kwam. De schamelde middenmoter moest zelfs voor een vermoeid Olympique, woensdag was Dinamo Tirana nog met 5-1 verslagen, geen partij zijn, dacht men.

Dat bleek dus een totaal verkeerde inschatting. De inspanningen van drie dagen eerder bleken niet verwerkt. De aanvallers waren vermoeid en acteerden meestal als beginners, het middenveld miste elke drang naar voren. De beslissing in het duel viel na 32 minuten. Een vrije trap van de Joegoslavische middenvelder Marko Mlinaric betekende 0-1.

Anderlecht

De zwaar bekritiseerde ploeg van Aad de Mos denderde gisteren over Kortrijk. Aan de hand van de uitblinkers Oliveira en Degryse won Anderlecht in de Belgische competitie met 7-1. Anderlecht zorgde voor een gala-voorstelling. Zonder de geblesseerde Nederlandse internationals Van Loen en Van Tiggelen was het bij rust al 4-0. Degryse (2), Oliveira (2), Nilis, Musonda en Kooiman maakten de doelpunten. Club Brugge blijft koploper. De landskampioen won eveneens, zij het wat moeizamer, van Sint-Truiden. De door oud-bondscoach Meeuws getrainde ploeg hield lang stand. Ceulemans en Staelens sloegen toe in de slotfase.

    • Internationaal voetbal