Pessimistisch Damrak daalt met twee procent

ROTTERDAM, 24 sept. Het Damrak was in een mineurstemming na nieuwe dreigementen van Saddam Hoessein en problemen bij Rodamco.

AMSTERDAM Het Damrak leek vanmorgen uit te zijn op een prolongatie van de droevige stemming van vorige week. Over een breed front bleven de koersen dalen en veel fondsen kwamen op nieuwe dieptepunten voor 1990 te staan. De gezichten van de handelaren stonden dan ook allerminst vrolijk. Kleine herstelbewegingen waren steeds snel voorbij en even na het middaguur stond de algemene stemmingsindex 1,9 punt lager op 95,5. Hoewel de dollar stand hield en de beurs in Tokio in verband met een feestdag gesloten bleef, hielden de beleggers de hand op de knip. De aanhoudend dreigende taal uit Bagdad en de signalen uit de IMF-vergadering dat de rente voorlopig op een hoog peil zal blijven, bleven de gemoederen bezig houden. In aandelen Rodamco mag tot en met morgen niet worden gehandeld omdat de onroerend-goedmaatschappij de inkoop van eigen aandelen heeft gestaakt. In de loop van de dag zouden hierover nadere mededelingen komen. De ontwikkeling bij Rodamco vormde eveneens een baissefactor. Kort na het middaguur stuwden nieuwe verkopen de koersen verder bergafwaarts. De handel in de aandelen van het vastgoedfonds VIB werd tot donderdag verboden 'in verband met een te verwachten bericht'. Van de chemie-aandelen daalde Akzo ruim fl.2 op fl.89,70. Collega DSM deed het weinig beter met fl.1,70 verlies op fl.89,30. De hoge olieprijs hield Koninklijke Olie nog enigszins op peil. De energiereus kon het verlies tot twee kwartjes beperkt houden op fl.142,60. Philips zakte fl.0,40 door naar fl.22,50 en PolyGram gaf eenzelfde verlies te zien op fl.30,60. Tot de grotere verliezers behoorde Ahold met een achteruitgang van fl.2 op fl.126,54. Ook Stork was flauw met een daling van fl.2,10 tot fl.43,20. Het automatiseringsfonds Volmac struikelde opnieuw en kwam fl.1 lager op fl.24,50. HCS volgde in het kielzog met fl.0,40 verlies op fl.12,10. In de voedingssector werd CSM fl.1,50 lager uit de markt gehaald op fl.80 en liet Wessanen fl.1,40 liggen op fl.57. Bij de hoofdfondsen noteerde er niet een hoger.

De obligatiemarkt lag er evenmin florissant bij. De staatsleningen moesten gemiddeld 0,25 tot 0,30 punt afstaan, waardoor de rentestijging ook duidelijk werd weerspiegeld. Op de lokale markt, waar veel koersen het bij het oude lieten, vielen een paar flinke dalingen op. Zo moest Wegener Tijl eerst fl.4 terug naar fl.245 waarna het aanbod op fl.242 lange tijd niet werd opgenomen. Atag moest fl.3,20 prijsgeven op fl.112,70 en Beers verloor fl.3 op fl.111. Bols verspeelde fl.2 op fl.175. Daarentegen werd Flexovit zonder aanwijsbare reden fl.6 hoger geprijsd op fl.81.

TOKIO - de beurs van Tokio was vandaag inverband met een vakantiedag gesloten.