Onvrede bankzitters een gevaar voor rust bij Ajax

AMSTERDAM, 24 sept. Om aan te tonen met welke beperkte middelen hij moet werken vergeleek Volendam-trainer Leo Steegman gisteren de reserves van zijn selectie met die van Ajax. Namen als Johnny Binken, Ton Guyt, Tom Sier en Edwin Keizer klinken inderdaad wat minder bekend in de oren dan Peter Larsson, Wim Jonk, Ron Willems, Ronald de Boer, Sonny Silooy en Mark Verkuyl. De laatste drie zaten overigens niet eens op de bank maar op de tribune. Het moet Steegman in De Meer dan ook goed hebben gedaan te zien dat zoveel kwalitief goede spelers de grootste moeite hadden om zijn dorpsclub af te troeven (3-1). De oefenmeester van Volendam drukte na afloop de zwarte Piet in handen van Alex Pastoor. Hij zou Dennis Bergkamp in de beginfase te veel ruimte hebben gegeven. Ajax kwam binnen elf minuten via treffers van Pettersson en Van 't Schip op een comfortabele 2-0-voorsprong. Steegman, die de naam Pastoor niet wilde noemen: 'Ik heb hem mijn kritiek ook recht in zijn gezicht gezegd. Hij dacht als verdedigende middenvelder hier wel even te kunnen aanvallen. Later is hij Bergkamp wat consequenter gaan dekken en toen kwamen we weer terug in de wedstrijd.' Vorig seizoen wist Volendam in De Meer Ajax nog op 0-0 te houden. 'Maar toen beschikte ik over een betere verdediging met Elroy Kromheer, Winand van Loon en Randy Samuel. De laatste was een huurling en is verkocht aan Fortuna, de anderen waren vandaag geschorst en geblesseerd. Ik heb Ajax gevraagd of wij Mark Verkuyl mogen huren, maar daarop kreeg ik een negatief antwoord. Hij schijnt wel te koop te zijn voor een prijs die wij niet kunnen betalen. Verkuyl zat vandaag niet eens op de reservebank, dat is toch ongelooflijk', zei een verbaasde Steegman.

Het is een verdienste van Leo Beenhakker dat hij de rijk getalenteerde tweede keus van Ajax rustig weet te houden. Dat reserves nog weleens voor heibel kunnen zorgen, daar weten ze bij PSV alles van. De vraag is echter hoe lang Beenhakker zoveel teleurgestelde spelers in bedwang kan houden. Als Larsson, Silooy, Willems en Verkuyl terugkeren in het basisteam zullen anderen zich weer tekort gedaan voelen.

Schaduwspits

Willems mocht gistermiddag het laatste kwartiertje als pinchhitter optreden. Ajax heeft de afgelopen twee jaar door allerlei blessures en operaties nog weinig plezier gehad van de ex-Twente-speler die indertijd 1,8 miljoen gulden heeft gekost. Willems verwacht dat hij binnenkort een kans krijgt omdat Ajax nog steeds te slordig met de kansen omspringt. De schaduwspits, die gisteren het derde Amsterdamse doelpunt voor zijn rekening nam, heeft mee dat hij sterk is in de lucht. En Ajax ontbeert een kopspecialist, al scoorde Pettersson gisteren weer sinds lange tijd met het hoofd.

Willems voelt zijn vorm met de week groeien. 'De laatste weken heb ik pas echt het idee dat ik weer helemaal de oude ben. Je kunt in het huidige topvoetbal niet ongestraft zoveel wedstrijden missen als mij de afgelopen twee jaar is overkomen.'

Willems verwacht dat Ajax eerst een keer moet verliezen wil hij een kans maken op een basisplaats. 'We scoren moeilijk, maar tot nog toe is het qua resultaat toch steeds goed gegaan. Het gaat zo natuurlijk een keer mis, daar kun je op wachten. Ik denk dat Beenhakker dan gaat ingrijpen en mij een kans gunt.' De concurrentie voor Willems is moordend. Dennis Bergkamp, Ronald de Boer en Wim Jonk kunnen alle drie een bedreiging voor hem vormen. Willems: 'Ik zou achter Dennis kunnen spelen, zoals we vandaag het laatste kwartier hebben gedaan. Ja, dan moet Pettersson het veld ruimen.' Willems is niet van plan eeuwig genoegen te nemen met een plaats op de bank. Als Beenhakker hem over enkele weken geen kans gunt gaat hij zich wat harder opstellen. 'Ik voel er niets voor constant op de bank te zitten. Ik heb me tot nu toe steeds postief opgesteld. Ik was ook nog niet toe aan het grote werk. Nu ik me steeds sterker begin te voelen, wil ik graag spelen. Ik ben niet geschikt voor de rol van invaller. Ik moet groeien in een wedstrijd, veel balcontact hebben. Dat kan alleen als je een basisplaats krijgt.'

Teleurgesteld

Ajax kent op dit moment meer teleurgestelde spelers, al ligt de onvrede bij hen op een ander terrein. WK-gangers Roy en doelman Menzo kwamen de afgelopen week tot de ontdekking dat zij door bondscoach Michels niet zijn gekozen voor het Nederlands elftal. Zelfs niet voor een oefeninterland, zoals deze tegen Italie, die toch bij uitstek geschikt is om te experimenteren. Roy is wel geselecteerd voor het Olympisch team dat woensdag ook tegen Italie speelt. De linkerspits begrijpt weinig van het selectiebeleid in Zeist, maar stelt zich sportief op. 'Ik zal bij Ajax nog beter moeten presteren', denkt Roy. 'Ik vind wel dat ik ten opzichte van vorig jaar vorderingen maak. Het gaat stapje voor stapje. Ik moet gewoon nog iets scherper worden. Mijn tijd komt nog wel.' Menzo toont aanzienlijk minder begrip. De doelman verdient wekelijks punten voor Ajax, maar zag tot zijn verbazing dat Michels toch heeft gekozen voor het beproefde duo Van Breukelen-Hiele. Menzo: 'Ik had erop gerekend dat ik er bij zou zijn. Het was een geweldige klap voor mij om te horen dat dat niet zo was. Elke profvoetballer moet een uitdaging hebben. Voor mij was dat dit seizoen het Nederlands elftal. Daar hoef ik nu niet meer op te rekenen. Als ik niet goed genoeg ben voor een oefeninterland dan kan ik die wedstrijd tegen Portugal ook wel vergeten.' Menzo wil niet ingaan op de suggestie dat Advocaat, de assistent-bondscoach en trainer van SVV, wellicht zijn invloed heeft aangewend om z'n eigen keeper Hiele te selecteren. 'Ik zou het niet weten', laat Menzo dat in het midden. 'Niemand heeft mij een verklaring gegeven, het schijnt erbij te horen dat je die ook niet krijgt. Ik kan in ieder geval niet zijn afgevallen op grond van mijn prestaties. Ze zullen nu wel weer wachten totdat er wel wat valt aan te merken op mijn spel. Dat Nederlands elftal wordt zo langzamerhand een obsessie voor me. Ik zal Oranje van me af moeten zetten, anders gaat het m'n prestaties bij Ajax nog beinvloeden.' Menzo voorkwam gisteren dat Ajax zijn voorsprong verspeelde tegen Volendam. De doorgebroken Clayton kon een kwartier voor tijd vrij intikken, maar de Amsterdamse sluitpost redde met zijn rechtervoet. Tien minuten later besliste Willems de wedstrijd in het voordeel van Ajax.

    • Erik Oudshoorn