Ongeinspireerd PSV ondervindt weinig tegenstand

ROTTERDAM, 24 sept. Met hard werken en de nodige dosis geluk houdt PSV zich nog steeds staande bij het begin van wat een nieuw succesjaar moet worden. Gistermiddag kreeg de ploeg tegen Heerenveen de winst in de schoot geworpen, omdat de thuisclub nadrukkelijk faalde in de afwerking en door pure afmatting driemaal een doelpunt moest toestaan: 0-3. De nationale top ondervindt nog steeds een geringe tegenwerking in competitieduels. PSV kan het zich keer op keer permitteren op halve kracht en ongeinspireerd de negentig minuten vol te maken. Tweemaal werd daarvoor in uitwedstrijden een waarschuwing uitgedeeld, maar de puntendelingen tegen NEC en Feyenoord ten spijt prijkt de naam van de onttroonde landskampioen bovenaan de ranglijst. Coach Bobby Robson moet zich zo langzamerhand afvragen in wat voor trainersparadijs hij is beland. De Engelsman mag dan problemen hebben met het samenstellen van zijn favoriete basis-elf, tot nog toe vertalen de moeilijkheden zich niet in desastreus puntverlies en kan hij kritiek op de speelwijze van PSV logenstraffen door koeltjes op de resulaten te wijzen. Na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen hoefde hij zelfs de zwakte van de eigen prestatie niet te camoufleren. 'Niet goed, maar wel een 3-0-overwinning', vatte hij het Eindhovense fortuin glimlachend samen. 'We staan bovenaan zonder goed te spelen, maar dat is nog geen reden de competitie dan maar als zwak af te schilderen. Daarmee zal ik afbreuk doen aan het werk wat mijn collega's verrichten', bleef Robson ook gisteren weer de gentleman.

Voor tienduizend enthousiaste Friezen leken Verbeek en zijn ploeggenoten tot een half uur voor tijd voor een verrassing te zorgen. De thuisclub had zelfs de beste mogelijkheid op de openingstreffer. Een uitval van Arnold Hofstede in de 64ste minuut bracht Verbeek in stelling. Zijn schot ketste via de rechterpaal even hard terug het veld in. Amper vijf minuten later brak PSV het Friese verzet toen Ellerman een doorkopbal van Bosman met het hoofd afrondde. Romario verzilverde daarna twee penalty's.

Over het nemen van strafschoppen heerste bij PSV overigens onenigheid. Romario en Bosman eisten na de toegekende eerste strafschop de bal op. Bosman vroeg aanvoerder Vanenburg vervolgens om een beslissing en kreeg tot zijn woede te horen dat Romario aan de slag mocht. Bosman begroette het doelpunt met weinig vreugde, maar ook Romario wenste geen gelukwensen van zijn ploeggenoten in ontvangst te nemen. Robson: 'Romario is onze eerste man. Alleen als hij niet speelt of zich niet fit voelt, is Bosman aan de beurt.'

Gevangen

SVV zit gevangen in het stadion van Feyenoord. In een omgeving vrijwel zonder publiek er meldden zich slechts 950 toeschouwers in de Kuip speelde de ploeg van Advocaat zaterdag gelijk tegen FC Twente: 1-1. In de vijfde wedstrijd van het seizoen maakte de Schiedamse ploeg het eerste doelpunt. Van Velzen was succesvol. De aanvaller, die de vorige competitie 24 keer raak schoot, is eigenlijk assistent-trainer. De nood van veel geblesseerde spelers, onder wie spits Tebbenhof, dwong hem weer in actie te komen. Trainer Advocaat, deze week in Italie de rechterhand van bondscoach Michels, toonde zich tevreden met het spel. 'Het was de beste wedstrijd van SVV tot nu toe. Ondanks het gemis van vijf basisspelers waren we zelfs nog iets beter dan Twente. Wat het stadion betreft, dat is niet meer terug te draaien. We spelen dit seizoen alleen maar uitwedstrijden. Dat kost ons geld en punten.'