'Olie is geen bloedvergieten waard'

AMSTERDAM, 24 sept. Naar schatting drieduizend mensen hebben zaterdag in Amsterdam gedemonstreerd tegen een militaire interventie in de Golf. Op spandoeken en in toespraken werd de Iraakse invasie van Koeweit veroordeeld, maar vooral de aanwezigheid van Westerse troepen en materieel in de regio. De demonstranten hielden een mars van de Dam naar het Museumplein, tot voor de hekken van het Amerikaanse consulaat. De protestactie was georganiseerd door het begin deze maand opgerichte Komitee Anti Golfoorlog, waarin een aantal vredes-, migranten-, vakbonds- en politieke organisaties zijn vertegenwoordigd. Geen van in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen ondersteunde demonstratie. Ook Pax Christi en het IKV waren niet vertegenwoordigd. Onder de deelnemers waren veel Turken, Marokkanen en veteranen van de vredesbeweging. 'Olie is geen bloedvergieten waard', 'Nederland uit de golf, alle schepen terug' en 'Boycot Saddam zonder wapengekletter', waren enkele van de leuzen. 'Het Westen is zo hypocriet', zegt Francien Helleman, een vrouw die in de jaren tachtig veel gedemonstreerd heeft tegen de plaatsing van kruisraketten. 'Eerst hebben we Irak verschrikkelijk bewapend, en nu is dat land zo'n gevaar geworden dat we er een oorlog tegen gaan voeren.'

Mede-demonstrante Atie Klaus, die vrijdag op de Albert Cuyp-markt pamfletten voor de demonstratie heeft uitgedeeld, valt haar bij: 'Ik geloof dat het zonder schuldbelijdenis van het Westen nooit goed komt.' Een Marokkaanse demonstrant die zijn naam liever niet wil noemen zegt: 'We demonstreren tegen de Amerikaanse politiek in de Golf, de Europese politiek, de zionistische politiek en de Nederlandse politiek. Bij beter weer zouden er zeker veel meer mensen zijn geweest. ' G. van Alkemade, namens het Haags Vredesplatform een van de organisatoren, zegt te hopen dat zich de komende weken nog meer organisaties bij het Komitee Anti Golfoorlog zullen aansluiten, met name Groen Links. In zijn toespraak verwijst hij naar de grote demonstraties tegen kernwapens in de jaren tachtig. 'Door onze vertragende acties zijn de kruisraketten niet geplaatst', meent hij.

Terwijl een Chileense zanger de solidariteit bezingt tussen de revolutionairen in Nicaragua en El Salvador, kunnen liefhebbers onder de demonstranten hun hart ophalen aan de tientallen pamfletten, krantjes en tijdschriften die de actievoerders van divers pluimage uitdelen of te koop aanbieden. Het Ant-Militaristische Tijdschrift Amok heeft op zijn omslag staan: Nederland trekt ten oorlog. Speciale Golf-edities zijn er van de jongerenkrant Rebel ('Bush is de Hoessein van het Westen, Saddam Hoessein de Bush van het Oosten') en de krakerskrant NN. De vredesgroep Van Zwaarden naar Ploegscharen legt in een folder uit dat voor de prijs van een straaljager ook 40.000 plattelandsapotheken gekocht kunnen worden. De Revolutionaire Kommunisten Unie uit Turkije (TIKB) haalt in een pamflet fel uit naar 'de slager van Halebja, de dictatoriale Saddam', alsmede naar 'de VS-imperialisten en de fascist Ozal', en roept en passant op tot een algemene staking.

Ruim 3000 mensen demonstreerden zaterdag tegen militaire interventie in het Golf-gebied. De optocht trok vanuit het centrum onder het Rijksmuseum naar het Amerikaanse consultaat op het Museumplein. (foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)