'Nummer twee' ETA in Zuid-Frankrijk gearresteerd

BIARRITZ, 24 sept. Een topman van de Baskische afscheidingsbeweging ETA is gisteren na een wilde auto-achtervolging gearresteerd in Biarritz, in het zuidwesten van Frankrijk. Jose Javier Zabaleta Elosegui, bekend als 'Waldo', was volgens de politie de 'nummer twee' van de ETA en zou tevens de laatste ETA-leider zijn die in Zuid-Frankrijk verbleef.

Volgens het Franse ministerie van binnenlandse zaken is de arrestatie het resultaat van nauwe samenwerking met de Spaanse politie. Een arrestatieteam van de politie volgde Zabaleta nadat hij de woning van zijn vriendin verliet. Bij zijn arrestatie bood hij geen verzet. De ETA-leider werd ook in Frankrijk gezocht, onder meer voor moord en overvallen. Vanochtend zijn zes vermoedelijke leden van de ETA gearresteerd in de streek Navarra, bij Pamplona. De arrestaties houden mogelijk verband met aanhouding van Zabaleta. (AP, UPI, AFP)