Mogelijk einde aan wachtlijsten voor operaties

DEN HAAG, 24 sept. Wachtlijsten voor operaties in ziekenhuizen kunnen volgens de Verenigde Onderlinge Zorgverzekeraars (VOZ) binnen een half jaar tot het verleden behoren.

De VOZ maakte gisteren 'vergaande' plannen bekend om op korte termijn een einde te maken aan de wachtlijsten. De verzekeraars krijgen echter geen bijval voor hun initiatief.

Voorwaarde voor het slagen van de plannen is dat alle ziektekostenverzekeraars zich bij het initiatief aansluiten. Dat is uitgesloten, zegt M. Fruitema, voorzitter van de overkoepelende organisatie van particuliere ziektekostenverzekeraars, het KLOZ. Volgens initiatiefnemer drs. J. Baas, directeur van DEL-verzekeringen in Diemen, zou er voortaan ook in het weekeinde moeten worden geopereerd om een eind te maken aan de lange wachtlijsten. Onderdeel van de plannen is om verzekerden die zijn aangesloten bij DEL of Sterpolis G. O. V. eveneens behorend tot de VOZ te opereren in ziekenhuizen in Groot-Brittannie, Denemarken en Zwitserland. De verzekeraars willen in Portugal een ziekenhuis bouwen, waar jaarlijks 2.000 Nederlandse patienten kunnen worden geopereerd. Ten slotte wordt de commerciele kliniek Valkenhorst in het Limburgse Valkenburg ingeschakeld.

De plannen van de ziektekostenverzekeraars zijn in strijd met de wijze waarop staatssecretaris Simons de problematiek van de lange wachtlijsten wil aanpakken. Tegen operaties in het weekeinde heeft hij geen bezwaar, wel tegen het feit dat de maatregelen uitsluitend voor particulier verzekerden gelden. Simons juicht het toe dat ziekenhuizen en verzekeraars afspraken maken, maar die moeten dan ook de ziekenfondsverzekerden ten goede komen. Baas van de VOZ ziet geen nadelen: 'Doordat particulier verzekerden sneller worden geholpen, schuiven ziekenfondspatienten automatisch door op de wachtlijst. Die zijn er dus ook bij gebaat. Bovendien onttrekken wij niets aan het budget voor de gezondheidszorg.' Het KLOZ, waarbij ook de VOZ is aangesloten, wijst de plannen regelrecht af. 'Ze zijn in strijd met de uitgangspunten van de overheid en waar wij achter staan: solidariteit, toegankelijkheid van de zorg van kwaliteit', zegt KLOZ-voorzitter Fruitema. 'Dat neemt niet weg dat die lange wachtlijsten niet bevorderlijk zijn voor de kwaliteit van de zorg. De problemen moeten we echter met z'n allen in Nederland oplossen.'

Enkele weken geleden is een werkgroep met daarin onder meer cardiologen en ziektekostenverzekeraars geinstalleerd die onderzoekt hoe de wachtlijsten voor hartoperaties kunnen worden bekort, aldus Fruitema. Ook de overheid is daarbij betrokken.

Initiatiefnemer Baas noemde het gisteravond in het tv-programma Achter het Nieuws, waar hij de plannen van de verzekeraars ontvouwde, 'diep triest en schrijnend dat er in een land als Nederland met voldoende specialisten zulke wachtlijsten bestaan'.

Lange wachtlijsten zijn er vooral voor oog-, hart-, en heupoperaties.

De Landelijke Specialistenvereniging (LSV) reageert 'verbaasd op dit initiatief van een individuele verzekeraar'. 'Juist in het vijfpartijenoverleg (tussen drie organisaties van verzekeraars, ziekenhuizen, en specialisten, red.) maak je afspraken over dit soort zaken, aldus een woordvoerder van de LSV.