Maatregelen Israel na lynchpartij in Gaza

TEL AVIV, 24 sept. Israel zal de Palestijnen uitwijzen die donderdag waren betrokken bij een lynchpartij van een Israelische soldaat in de Gazastrook. Radio Israel meldde vanmorgen dat minister van defensie Moshe Arens deze beslissing na de wekelijkse regeringszitting van gisteren heeft genomen.

Ook zullen huizen aan weerskanten van de weg in het vluchtelingenkamp El-Bureij, waar de 46-jarige reservist werd gestenigd en in zijn in brand gestoken auto stierf, worden vernietigd om plaats te maken voor een zogeheten 'veiligheidsroute'. El-Bureij is nog aan een strikt uitgaansverbod onderhevig, dat niet voor het uitvoeren van de aangekondigde strenge strafmaatregelen zal worden opgeheven. Tientallen Palestijnen die ervan worden verdacht bij de lynchpartij betrokken te zijn geweest, zijn gearresteerd.

Een militair onderzoek heeft uitgewezen dat de soldaat per vergissing met zijn personenauto het kamp is binnengereden. De auto werd kort daarna met stenen bekogeld. In zijn vlucht voor de stenengooiers reed de soldaat een kar aan waarbij twee Palestijnse jongeren werden gewond. Een woedende menigte heeft toen de tot stilstand gekomen auto in brand gestoken.

De dood van de Israelische soldaat trekt hier zoveel aandacht, dat de crisis in de Golf naar de achtergrond is gedrongen. Woensdag zal de Knesset, het parlement, er zelfs een speciale zitting aan wijden.

Politici uit het linkse vredeskamp waarschuwen de rechtse regering Shamir ervoor de proporties niet uit het oog te verliezen en vooral geen collectieve straffen aan de Palestijnen op te leggen. De spanning in de Gazastrook, waar het gonst van de anti-Israelische geruchten, is enorm toegenomen en waarnemers houden rekening met anti-Israelische uitbarstingen op grote schaal.

Voor minister Ariel Sharon, ex-minister van defensie, levert het incident in El-Bureij het bewijs dat het optisch bedrog is dat er sprake zou zijn van een vermindering van de intensiteit van de intifadah. Sharon is met vele andere rechtse politici van mening dat Israel het Palestijnse leiderschap moet arresteren en uitwijzen.

Minister Moshe Arens heeft weliswaar met de introductie van de 'afstandspolitiek' tot de Palestijnen bijgedragen tot een drastische vermindering van het aantal gedode Palestijnen in de afgelopen maanden, maar dat zegt niets over de gevoelens van haat en frustratie onder de Palestijnen. Sedert het uitbreken van de crisis in de Golf is het aantal anti-Israelische incidenten in de bezette gebieden en in Oost-Jeruzalem toegenomen.

    • Salomon Bouman