Leider partij in Bulgarije bereid op te stappen

SOFIA, 24 sept. De leider van de regerende Socialistische Partij in Bulgarije, Aleksandr Lilov, is bereid op te stappen en zo plaats te maken voor een jongere hervormer. Dat heeft hij vandaag gezegd op het congres van de Bulgaarse Socialistische Partij, de vroegere communistische partij. 'Ik heb verzocht mijn kandidatuur niet te stellen', zei Lilov. 'De partij heeft een pragmatische en minder controversiele leider nodig.' De partij is in een leiderschapscrisis terechtgekomen nu vooruitstrevende afgevaardigden op het partijcongres de afgelopen dagen fel in botsing zijn gekomen met conservatieven over de vraag of Lilov, eens een prominente figuur in het regime van de vorig jaar afgezette partijleider en president Todor Zjivkov, plaats zou moeten maken voor een jongere hervormer.

De socialistische premier, Andrei Loekanov, gaf gisteren aan dat ook hij van mening is dat het leiderschap van de partij moet veranderen. 'Het zal een fatale stap zijn als we niet kunnen begrijpen dat de bevolking een nieuw gezicht wil zien', zei Loekanov voor het congres. 'Het is dringend nodig dat op alle niveaus nieuwe en jongere mensen komen', aldus de premier, die afgelopen november met Lilov en andere vooraanstaande communistische leiders samenspande om Zjivkov de laan uit te sturen.

Inmiddels heeft Loekanov vier hervormers genoemd die Lilov zouden kunnen vervangen. Een van hen is Dragan Draganov, leider van de hervormingsgezinde factie Radicale Verandering. De anderen zijn Aleksandr Tomov van de democratische factie Demos, professor Petar Emil Mitev van de factie Weg naar Europa en Asan Zjablenski, van Draganovs factie. 'Deze mensen combineren een hoge politieke cultuur met intellectuele bekwaamheden', aldus Loekanov. (Reuter/AP)