Kairo: meer evacues dood terug uit Irak

KAIRO, 24 sept. De Egyptische president Mubarak heeft een onderzoek gelast naar de stijging van het aantal dode Egyptische gastarbeiders dat uit Irak wordt gerepatrieerd en naar de omstandigheden waaronder deze Egyptenaren om het leven zijn gekomen. Dat meldt het officiele Egyptische persbureau MENA, dat een presidentiele woordvoerder aanhaalt. Volgens MENA heeft Mubarak opgemerkt dat het aantal Egyptische sterfgevallen in Irak 'aanzienlijk' is gestegen. Volgens minister van binnenlandse zaken Abdel-Halim Moussa zijn sinds 2 augustus, de dag van de Iraakse invasie van Koeweit, 24 lijken van Egyptenaren in Egypte gearriveerd. 'We hebben vaststaande informatie dat sommigen aan de Iraaks-Jordaanse grens zijn gestorven. Allen werden met geweld en bij brute aanvallen door Irakezen gedood', zei hij in de semi-officiele krant Al-Ahram.

Van de ongeveer 1,8 miljoen Egyptenaren die voor de invasie van Koeweit in Irak en Koeweit werkten, zijn er sindsdien 290.000 naar huis teruggekeerd. Veel evacues hebben verteld door Iraakse troepen te zijn beroofd. Egypte heeft de Iraakse bezetting van Koeweit scherp veroordeeld, en troepen naar Saoedi-Arabie gestuurd. De Iraakse president Saddam Hussein heeft Mubarak betiteld als een betaald werktuig van de Golfstaten. (Reuter, AFP)