Iran en Syrie nog oneens over presentie VS

TEHERAN/ NICOSIA, 24 sept. De Syrische president Hafez al-Assad is het tijdens zijn bezoek aan Teheran nog oneens gebleven met zijn Iraanse gastheren over de Amerikaanse aanwezigheid in het Golfgebied. In verband daarmee heeft Assad zijn bezoek, dat vanochtend zou aflopen, verlengd. Het officiele Iraanse presbureau IRNA, dat de verlenging bekendmaakte, verwees naar 'het belang van de vraagstukken die aan de orde zijn'.

De officiele Syrische pers onderstreepte vandaag 'de gemeenschappelijke positie' van Syrie en Iran wat betreft de noodzaak van een onvoorwaardelijke en onmiddellijke Iraakse terugtrekking uit bezet Koeweit. Maar zaterdag, tijdens een officieel diner, kwamen de meningsverschillen duidelijk tot uiting. De Iraanse president Rafsanjani, die moet rekening houden met het felle anti-Amerikanisme van zijn radicale tegenstanders, haalde toen uit naar de 'arrogante Amerikaanse veiligheidsprojecten' in het Golfgebied, die 'niet tot enige veiligheid in het gebied leiden'.

Assad daarentegen, die duizenden militairen naar Saoedi-Arabie heeft gestuurd omdat land samen met de Amerikanen tegen een Iraakse aanval te helpen beschermen, onderstreepte dat oorzaak en gevolg niet moeten worden verward. 'Om een eind te maken aan de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het gebied, moet men eerst de oorzaak van deze aanwezigheid wegnemen, te weten de Iraakse bezetting van Koeweit.' Iran heeft intussen verscheidene geavanceerde gevechtsbommenwerpers, MiGs-29, in de Sovjet-Unie gekocht. Een van de toestellen werd zaterdag op het Iraanse televisienieuws getoond. Het toestel was voorzien van Iraanse merktekenen. Hoeveel MiGs-29 Iran heeft gekocht, en hoeveel er al zijn aangekomen, werd niet meegedeeld. De Iraanse luchtmacht, die tot nog voor een deel uit Amerikaanse toestellen bestaat, heeft in de Golfoorlog wegens gebrek aan reserve-onderdelen geen rol van betekenis gespeeld. (Reuter, AFP, AP)