Irak: aanval op olie bij wurging volk

BAGDAD/ DAHRAN, 24 sept. Irak heeft gisteren gedreigd met aanvallen op de Arabische olielanden, hun bondgenoten en in de eerste plaats de Verenigde Staten, en op Israel als het Iraakse volk wordt 'gewurgd' of het doelwit wordt van een bloedige aanval. Het was het tweede harde dreigement van Irak binnen enkele dagen. Vrijdag zwoer het al voor zijn principes te zullen vechten tot de overwinning.

Het jongste dreigement was vervat in een communique dat werd uitgegeven na een gezamenlijke zitting van Iraks hoogste twee instanties, de Revolutionaire Commandoraad (RCC) en het regionaal commando van de Ba'ath-partij, onder voorzitterschap van president Saddam Hussein. Zij verzekeren dat zij 'niemand zullen toestaan het Iraakse volk te wurgen', zonder hem een soortgelijke wurging te laten ondergaan, door de oliestroom af te snijden.

Het communique maakt in dat verband melding van de economische sancties waartoe de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft besloten en die door bijna alle leden van de wereldgemeenschap worden toegepast. Het dreigement heeft waarschijnlijk te maken met de komende stemming in de Veiligheidsraad over een luchtblokkade om de gaten in het handelsembargo te dichten. De vijf permanente leden van de raad hebben hierover al overeenstemming bereikt, en de zitting wordt naar verwacht morgen gehouden.

Het is niet duidelijk hoeveel effect het handelsembargo heeft op de toestand in Irak. Een belangrijke Turkse krant, de linkse Cumhurriyet, meldde zaterdag bijvoorbeeld dat vanuit Turkije veel voedsel Irak binnenkomt via Iran en Jordanie. Volgens de krant gingen voor de Iraakse invasie van Koeweit dagelijks 300 tot 500 vrachtwagens met levensmiddelen Iran binnen, en is dat aantal sinds kort gestegen tot 1.000 tot 1.500 per dag. De krant haalt een Turkse chauffeur aan, die meldt zijn lading te hebben achtergelaten in pakhuizen aan de Iraans-Iraakse grens.

Amerikaanse officieren in de Saoedische stad Dahran meldden anderzijds dat oorlogsmaterieel voor Irak door de marineblokkade komt. Zij zeiden dat het gaat om scheepsladingen met als bestemming de Jordaanse haven Aqaba, die vandaar over land naar Irak worden vervoerd. Kapitein Paul Prokop, commandant van eenheden van de Amerikaanse kustwacht die deelnemen aan de multinationale inspanningen om de sancties af te dwingen, zei dat er 'voor een creatieve gezagvoerder veel manieren zijn om een blokkade te vermijden. En hoe meer de prijs omhooggaat, des te creatiever worden ze'. De Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz heeft gisteren aangekondigd de zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te boycotten omdat de VS weigeren zijn regeringsvliegtuig in New York te laten landen. Het State Department heeft Irak laten weten dat Tareq Aziz maar met een gewone commerciele vlucht moet komen. Volgens Tareq Aziz is het om veiligheidsredenen van belang dat hij met een Iraaks vliegtuig reist. In een brief aan de secretaris-generaal van de VN wijst hij erop dat de Amerikaanse maatregel samenvalt met Westerse pogingen een luchtblokkade van Irak door de Veiligheidsraad aangenomen te krijgen.

In de Verenigde Staten is voorlopig de laatste vlucht met evacues 112 uit bezet Koeweit aangekomen. Volgens Washington staan geen verdere dergelijke vluchten op het programma omdat naar wordt aangenomen alle Amerikanen die weg mogen vrouwen en kinderen en dat ook willen, nu zijn geevacueerd. In Koeweit en Irak zijn nog honderdduizenden buitenlanders, in meerderheid Aziatische gastarbeiders maar ook duizenden Westerlingen die worden gegijzeld.

Zuid-Korea heeft 220 miljoen dollar aangeboden voor de multinationale macht in Saoedi-Arabie en voor Middenoosterse landen die lijden onder het handelsembargo tegen Irak. De Verenigde Staten hadden Zuid-Korea om een bijdrage van 350 miljoen dollar gevraagd. (Reuter, AFP, AP).