Frankrijk accepteert Iraakse excuses voor inval in residentieniet

NICOSIA, 24 sept. Irak heeft gisteren zijn verontschuldigingen aangeboden aan Frankrijk over een inval in de residentie van de Franse ambassadeur in Koeweit twee weken geleden, maar Frankrijk accepteert de excuses niet.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Bagdad verklaarde dat de Iraakse troepen die op 14 september een militaire attache en drie andere Fransen gevangen namen, in de veronderstelling verkeerden dat het gebouw eigendom was van een lid van de Koeweitse regerende familie, die door Irak ten val is gebracht. De attache werd enkele uren na de inval vrijgelaten. De andere drie mannen werden naar een hotel in Bagdad overgebracht. De Franse regering heeft vandaag meegedeeld 'geen genoegen te nemen' met de Iraakse verontschuldiging. Bovendien is de Franse regering niet via officiele weg van de verontschuldiging op de hoogte gebracht. Het bericht is wereldkundig gemaakt door het Iraakse officiele persbureau INA. De eerste Franse reactie kwam van de Franse minister van binnenlandse zaken, Pierre Joxe. Op de Franse radio zei hij vandaag dat 'verontschuldigingen mooi zijn, maar waar we op wachten is dat Irak de gevangen genomen Fransen op een normale manier vrijlaat'.

Er worden naar schatting 360 Franse burgers vastgehouden in Irak. De inval was voor Frankrijk aanleiding 4.000 man grondtroepen en materieel naar de Golf te sturen. De Franse ex-premier Chirac heeft president Mitterrand inmiddels gevraagd om nadere uitleg over de beslissing om grondtroepen naar de Golf te sturen. Het met oorlogschepen doen naleven van een embargo verschilt fundamenteel van het sturen van grondtroepen, aldus Chirac. Ook leidde het incident tot een diplomatieke confrontatie tussen Irak en Frankrijk waarbij beide landen diplomaten uitwezen. Ook andere EG-landen hebben de militaire attache van de Iraakse ambassade uitgewezen en de bewegingsvrijheid van andere diplomaten beperkt.

In eerste instantie ontkende Irak dat er sprake was geweest van diplomatieke schendingen. Alleen Frankrijk heeft nu een herziene versie gekregen van de gebeurtenissen, terwijl op 14 september ook invallen zijn gedaan bij vertegenwoordigingen van Belgie, Canada en Nederland in Koeweit. (Reuter, AFP)