De Klerk begint historisch bezoek aan Washington

WASHINGTON, 24 sept. De Zuidafrikaanse president De Klerk is gisteren begonnen met een bezoek van drie dagen aan de Verenigde Staten, het eerste van een Zuidafrikaanse president aan de VS sinds 1945. De Klerk praat vandaag met de Amerikaanse president Bush over een mogelijke verbetering van de relatie tussen de twee landen. Bij zijn vertrek uit Zuid-Afrika zei De Klerk echter dat hij Bush niet zal vragen om de economische sancties tegen zijn land op te heffen of af te zwakken. Hij onderstreepte dat het voornaamste doel van zijn bezoek is om begrip te kweken voor de situatie in Zuid-Afrika.

Tijdens zijn bezoek, dat tot morgenavond duurt, zal De Klerk nog ontmoetingen hebben met een aantal senatoren, zowel Republikeinen als Democraten. De 'Congressional Black Caucus', een groep zwarte Congresleden, heeft een gepland gesprek met De Klerk afgezegd. De groep gaf geen specifieke reden voor de annulering, maar vermoed wordt dat het voortdurende geweld in Zuid-Afrika en de berichten van blanke betrokkenheid hierbij aanleiding waren voor de beslissing. (AP, Reuter)