Davis-Cupteam degradeert na verlies tegen Canada

ROTTERDAM, 24 sept. Het Nederlandse Davis-Cupteam stond gisteravond in het winderige en koude Toronto met lege handen. Canada won het promotie/degradatieduel voor de wereldgroep met 3-2. De nationale tennisploeg valt daardoor na een kort verblijf weer uit de hoogste divisie van het landentoernooi, waarin eerder op blamerende wijze werd verloren van West-Duitsland.

Koevermans opende de reeks vrijdagavond met een overwinning, gevolgd door een nederlaag van Haarhuis. Ook het dubbel ging zaterdag verloren. Gisteren bracht Haarhuis de stand in evenwicht via winst op invaller Pridham, waarna Koevermans voor de taak stond het beslissende enkelspel in zijn voordeel te beslechten. Dat lukte de Nederlander, die zich zeer matig op het duel had voorbereid, ondanks alle inspanningen niet.

De Canadees Grant Connell, een speler van wereldklasse in de dubbel, haalde afgelopen weekeinde ook in het enkelspel het maximum uit de speciaal voor hem geprepareerde snelle baan. In het bijzonder in de tiebreaks was hij op zijn best. De Nederlanders dwongen in enkel- en dubbelspel vijf verlengingen tegen hem af; de Canadees won ze allemaal.

Koevermans speelde gisteren in de beslissende partij sterk, maar het bleek niet voldoende. Connell was dermate doordrongen van de belangen die op het spel stonden dat hij de kleine terugval van de Nederlandse serveerkracht in de tiebreaks onmiddellijk benutte. Nadat ook de tweede na een aanvankelijke voorsprong met 7-5 in Canadees voordeel was beslecht, sloeg Koevermans gebelgd over zoveel tegenslag zijn racket kapot. De Amerikaanse scheidsrechter had begrip voor de situatie en deelde geen waarschuwing uit.

Nog was Koevermans tegenstand niet gebroken. Maar in de 33ste game kreeg de natuurlijke aanvaller definitief de overhand. Een game later nam de Canadese coach Pierre Lamarche zijn pupil op de schouders. Met 7-6 (7-5), 7-6 (7-5) 6-3 had Connell Canada voor het eerst in de geschiedenis op de wereldkaart van de tennissport gezet.

De Nederlandse Davis Cup-coach Stanley Franker beklaagde zich na afloop over de de luidruchtige inbreng van honderden schoolkinderen die gratis toegang hadden gekregen. Dubbele fouten werden met gejuich begroet en als Canada op het punt stond een doorbraak te forceren, werd vanaf de tribunes 'breakpoint' of 'double fault' geroepen. 'Ik weet nu tenminste hoe het in Paraguay toegaat', sprak Haarhuis bitter tegen de Canadese pers. 'Jullie hebben net zulke spelbedervers in huis.' De 24-jarige Eindhovenaar had kennelijk moeite met de emoties die Davis-Cupduels met zich meebrengen. Als Nederlands hoogst geplaatste speler op de wereldranglijst had hij uiteraard het recht opgenomen te worden in het team, maar hij oogde uitgeblust. Geen vergelijk met de speler die op Roland Garros en Wimbledon doordrong tot de derde ronde. Bovendien raakte hij zaterdag in de dubbel aan de lies geblesseerd en was het nog maar de vraag of hij nog zou kunnen spelen.

Op dat kritieke moment leek Haarhuis de kwetsuur te verdringen. Na het verlies in de dubbel, won hij gisteren met 4-6, 6-3, 6-0, 7-5 van Chris Pridham, waarmee hij de stand in de ontmoeting op 2-2 bracht. Zijn eerste enkelspelpartij verloor Haarhuis. Nadat op vrijdag de ontmoeting wegens regen moest worden afgebroken volgde zaterdag het verlies tegen Connell. Die nederlaag had gevolgen voor de dubbel. Franker durfde het bij de stand van 1-1 niet aan Schapers en Siemerink op te roepen, hoewel die combinatie bij de training het sterkste was gebleken. Nu kregen Koevermans en Haarhuis te maken met een ontketende Connell, die het net zo goed dekte, dat de Nederlanders tegen de service van de kleine Michibata bijna geen punt scoorden.

Voor Franker was de uiteindelijke uitschakeling bitter, al trachtte hij het te relativeren. 'Een tijdelijke terugval. We zijn veel te goed bezig om ons hierdoor uit het veld te laten slaan.'

Oostenrijk

Australie plaatste zich in Sydney op ondubbelzinnige wijze voor de finale van het toernooi om de Davis Cup. Argentinie kon zelfs geen punt mee naar huis nemen: 0-5. Het was de 42ste keer, dat de Australiers de eindstrijd haalden. Vandaag zal pas de tegenstander van Australie bekend worden. Het beslissende laatste enkelspel in Wenen tussen de Oostenrijker Horst Skoff en de Amerikaan Michael Chang moest bij de stand 6-3, 7-6, 4-6 voor Skoff wegens de invallende duisternis worden onderbroken.

Buitengewoon spannend was het in Wenen, waar Oostenrijk en de 28-voudige Davis-Cupwinnaar Verenigde Staten elkaar niets toegaven. Thomas Muster was de grote troef bij de gastheren. Hij begon met een duidelijke overwinning in vier sets op Michael Chang en bracht gistermiddag de stand in evenwicht door Agassi zelfs in drie sets af te drogen (6-2, 6-2, 7-6). 'Dit was een van de beste partijen, die ik ooit heb gespeeld', jubelde Muster. 'Ik heb anderhalf uur foutloos staan tennissen. Ik wist dat ik daar tegen Agassi toe in staat was.' Daar tussen in won Agassi met 7-6, 6-0, 6-1 van Horst Skoff en bleken Leach en Pugh in het dubbel uitgekookter dan Muster en Antonitsch. Skoff en Chang konden gisteravond niet meer verder door de vroeg invallende schemering.

Als Oostenrijk wint dan zal de finale van 30 november tot en met 2 december in Melbourne worden gespeeld, zegeviert de Verenigde Staten dan is de eindstrijd in Florida. (ANP/Reuter/AFP)