Bollenpellen brengt boze werklozen tot protestactie

STADSKANAAL, 24 sept. - Ongeveer 60 werkzoekenden hebben vanmorgen het arbeidsbureau in Stadskanaal korte tijd bezet.

De actie was bedoeld als protest tegen een brief van het Arbeidsbureau Stadskanaal/ Vlagtwedde aan 250 oudere werklozen, om zich aan te melden als bollenpeller in Noord-Holland.

Het Regionaal Bureau Arbeidsvoorziening (RBA) in Oost-Groningen heeft de brief vanmorgen ingetrokken en gezegd dat deze als niet geschreven moet worden beschouwd. Onder de 250 aangeschreven werklozen waren 125 oud-werknemers van Philips in Stadskanaal, die bij recente reorganisaties zijn afgevloeid. Zij krijgen excuses aangeboden.

Woordvoerster K. Hagelstein van de Voedingsbond-FNV, die de actie steunde, eiste dat directeur L. Drijfhamer van het Arbeidsbureau in Stadskanaal/ Vlagtwedde formeel tot de orde zou worden geroepen. 'Het liefste zouden we hem zien vertrekken', aldus Hagelstein. Ze noemt de brief 'volslagen krankzinnig'. Na overleg tussen voorzitter L. Westerhoff van het RBA en het Arbeidsbureau in Stadskanaal/ Vlagtwedde is vanmorgen besloten voorlopig geen strafkortingen toe te passen op werklozen die weigeren als bollenpeller aan de slag te gaan. 'De zaak dreigde hier te escaleren', aldus Westerhoff, 'mensen reageerden enorm emotioneel op de eventuele korting.'

De sancties zijn van de baan, zo verklaart Westerhoff, totdat de vijf arbeidsbureaus in Groningen op een lijn staan wat betreft het begrip 'passende arbeid'. Westerhoff betitelt de brief aan de 250 oudere werklozen als 'hoogst ongelukkig'. 'Hoe het heeft kunnen gebeuren is een groot raadsel. Procedurefouten hebben een rol gespeeld.' Het is de tweede keer dat het Arbeidsbureau Stadskanaal/Vlagtwedde in opspraak is geraakt over het inschakelen van Groningse werklozen in de bollenteelt in Noord-Holland. Vorige maand werden alleenstaande ongeschoolde langdurig werklozen benaderd. De bedoeling was ongeveer 120 Groningers aan tijdelijk werk te helpen bij bollentelers in de omgeving van Hoorn. Ze zouden door de week gratis overnachten in zomerhuisjes, het vervoer vergoed krijgen en bovenop het loon een maandelijkse toeslag van 350 gulden krijgen. Er kwamen veertig reacties, waarop werd besloten hun vertrek uit te stellen.

Pag.11: De bollenpellers van Stadskanaal