Beurzen in Europa weer gedaald

ROTTERDAM, 24 sept. De Europese beurzen openden vanmorgen lager na de dreiging van Saddam Hoessein desnoods Israel en de olie-installaties in Saoudi Arabie te zullen aanvallen als de wurgrreep van de economische boycot te zwaar wordt. De bijeenkomst in Washington van ministers van financien en presidenten van centrale banken had nauwelijks invloed op de aandelen.

De prijs van een vat (159 lieter) Noordzee olie, voor levering in november, opende op de Londense International Petroleum Exchange driekwart dollar hoger op een nieuw hoogtepunt in negen jaar van 35,5 dollar.

Het Damrak daalde vanmorgen zelfs twee procent na de mededeling dat het vastgoed fonds Rodamco de inkoop van eigen aandelen staakt nu de afgelopen negen maanden een vijfde van de beleggers zijn geld heeft teruggevraagd waardoor het fonds in totaal 2,3 miljard gulden moest uitkeren en nu duur zou moeten lkenen of onroerend goed zou moeten liquideren om aan de aanhoudende vraag te voldoen. De handel werd doorgehaald.

In Londen daalde de FT-100 index van honderd toonaangevende aandelen 17,7 punten (0,9 procent) naar 2.007,8. Het Britse bedrijfsleven waarschuwde voor een recessie, maar de Britse minister van financien John Major en premier Thatcher ontkende dat gevaar. Wel liet hij weten dat de economie duidelijk afkoelt maar geen ruimte biedt voor een snelle renteverlaging omdat een hoige rente nodig is om de inflatie in toom te houden.

Het Britse pond profiteerde van het rentepraatje van Major. Vorige week vrijdag daalde de munt nog ruim vier cent omdat de kans op een snelle toetreding tot het Europees Monetaire Stelsel (EMS) kleiner is geworden. Vanmorgen steeg de munt weer een cent naar 3,2920 gulden.

De dollar bleef op zijn plaats en noteerde 1,773 gulden. Het goud kwam nauwelijks van zijn plaats en noteerde 390 dollar per ounce (31,1 gram).