Winnie Mandela 'niet betrokken bij moorden'

JOHANNESBURG, 22 sept. De hoofdofficier van justitie in Johannesburg heeft gisteren ontkend dat Winnie Mandela, die op 24 september terecht moet staan voor medeplichtigheid aan de ontvoering van en moord op 'Stompie' Moeketsi Seipei, opdracht zou hebben gegeven tot het vermoorden van nog twee zwarte jongeren. Deze beschuldiging aan het adres van de echtgenote van ANC-leider Nelson Mandela was gisteren geuit door de Britse krant The Independent. Officier Klaus von Lieres und Wilkau zei dat jusititie wel verscheidene aanklachten tegen Winnie Mandela had onderzocht maar daarvoor geen enkele bevestiging heeft gevonden.

The Independent citeerde een van de mede-verdachten in de zaak-Stompie, Katiza Chebekhlulu, die volgens rechtbankverslagen zou hebben gezegd dat Winnie op een bijeenkomst van Mandela's lijfwachten, verenigd in de sportclub FC Mandela, had ingestemd met het besluit tot de moord op twee jongeren, Sibusiso Chili en Lerothodi Ikaneng. Chili is later inderdaad vermoord. Ook Stompie werd vorig jaar door leden van de sportclub om het leven gebracht. Chebekhlulu zou hebben gezegd dat Winnie Mandela een bijeenkomst van haar lijfwacht heeft gepresideerd waarbij werd beslist over het lot van twee jongeren, Sibusiso Chili en Lerothodi Ikaneng. Ze zou daarbij opdracht hebben gegeven de twee te vermoorden. Chebekhlulu was een van de leden van de lijfwacht die de opdracht ten uitvoer moest brengen.

Volgens The Independent hebben leden van Mandela's lijfwacht tijdens het onderzoek gezegd dat zij heeft deelgenomen aan afranselingen van zwarte jongeren die werden verdacht van gebrek aan trouw aan de bevrijdingsstrijd van de zwarten. Ikaneng zei tegen The Independent zelf door Mandela te zijn geslagen na te zijn beschuldigd een informant van de politie te zijn.

Leden van Mandela's lijfwacht zijn betrokken bij in totaal zestien moorden. Drie leden zijn bij processen wegens moord ter dood veroordeeld. Volgens The Independent zijn er binnen de door haar man, Nelson Mandela, geleide ANC steeds meer mensen die de acties van Winnie Mandela in de openbaarheid willen brengen nu er nog een kans bestaat dat Nelson Mandela een 'nieuw' Zuid-Afrika gaat leiden. Ze weigeren echter dat anders dan anoniem te doen, uit angst te worden vermoord. In gesprekken met The Independent omschreven de ongenoemde ANC-woordvoerders Winnie Mandela als 'krankzinnig, kwaadaardig en zeer, zeer gevaarlijk'. Volgens het Britse blad heeft niemand binnen de ANC de moed Nelson Mandela te confronteren met 'de onplezierige feiten' ten aanzien van zijn vrouw. Nelson Mandela heeft haar tot dusverre verdedigd tegen alle beschuldigingen aan haar adres.