Waarschuwing van mafia: rechter in Sicilie vermoord

ROME, 22 sept. Een dag nadat de Italiaanse regering maatregelen heeft genomen om het tekort aan rechters in Zuid-Italie op te vangen, is gisteren in Sicilie een anti-mafiarechter vermoord. De moord wordt gezien als een waarschuwing van de mafia dat zij alle pogingen om de justitie beter te laten functioneren, met geweld zal proberen tegen te houden. De 38-jarige rechter Rosario Livatino, werkzaam bij de rechtbank van Agrigento, werd onder vuur genomen toen hij 's ochtends in zijn auto naar het werk reed. Hij probeerde nog te voet te vluchten, maar viel dood neer in een regen van kogels. Livatino hield zich vrijwel uitsluitend bezig met mafiazaken. Het Italiaanse kabinet had de dag daarvoor een wetsvoorstel opgesteld waarmee in ieder geval een deel van het tekort aan juridisch personeel in Zuid-Italie moet worden opgevangen. Rechters zouden voor maximaal een jaar overgeplaatst kunnen worden naar een stad in het zuiden, ook tegen hun zin. Dat is in strijd met een grondwettelijke bepaling dat overplaatsing van een rechter alleen kan gebeuren met diens instemming, een bepaling die is bedoeld om de onafhankelijkheid van de juridische macht te beschermen. Minister van justitie Vassali zei dat er geen andere oplossing mogelijk is. Hij had extra fondsen gevraagd om het tekort van ruim vierduizend man in het zuiden, vooral ondersteunend administratief personeel, op te vangen. Maar het kabinet is dezer weken juist bezig met een ingrijpend bezuinigingsplan en zag alleen maar mogelijkheden voor maatregelen die niets kosten. De roep om maatregelen is versterkt na een golf van moorden in de afgelopen twee weken, met als meest-geruchtmakende de moord op een jongen van twaalf door een jongen van zestien in de buurt van Napels.

    • Marc Leijendekker