Trainer Aad de Mos en Anderlecht leven beneden hun stand; 'We zijn de hinderlaag gepasseerd'

BRUSSEL, 22 sept. Er zijn Belgen die beweren dat Marc Degryse twee weken geleden tegen Cercle Brugge met opzet een strafschop voor Anderlecht heeft gemist om daarmee trainer Aad de Mos een hak te zetten. Ze wijzen naar de tv-beelden waarop is te zien dat de spits op het moment van schieten als een beginneling zijn lichaam te ver naar achteren buigt. Degryse stuurt zoals de Belgen zeggen de bal 'naar de wolken' en Anderlecht, slechts elfde op de nationale ranglijst, kwam die avond in eigen stadion niet verder dan 0-0. Natuurlijk reageert de speler zelf verontwaardigd op de beschuldigingen. 'Zoiets zou pure zelfmoord zijn. Ik ben toch niet gek.' Het is in Brussel geen geheim dat het niet echt botert tussen De Mos en zijn vedette Degryse. Toen de trainer aan het einde van afgelopen seizoen zich in een interview kritisch uitliet over de speler barstte de bom. Maar volgens Degryse is de tijd van conflicten nu voorbij. 'Ik probeer mijn werk zo goed mogelijk te doen. Hij doet het op zijn manier. Ik trek me niets meer van hem aan.'

Vrienden zullen De Mos en Degryse nooit worden. De speler: 'We hebben allebei nog bijna twee jaar te gaan bij Anderlecht. Dan kan je beiden beter water bij de wijn doen. Anders krijg je een situatie zoals bij PSV. Dat er iemand weg moet. En we zijn toch geen kinderen meer.' Vier spelers die wel moesten vertrekken bij Anderlecht trapten voor de start van de competitie hard na naar De Mos. Ze schilderden de trainer in een spraakmakend verhaal in het weekblad Humo af als onmenselijk, autoritair en rancuneus. Volgens de gefrustreerde Vervoort en zijn collega's zou er bij de achterblijvers ook nog veel onvrede heersen. 'Nilis haat De Mos', was een van de uitspraken. Maar deze Nilis is tegenwoordig weer basisspeler en weet dus van niets meer. Hij zegt onlangs een goed gesprek met De Mos te hebben gehad. 'Ik heb hier persoonlijk niet te klagen.' Van de huidige spelersgroep valt al met al weinig opstand te verwachten. De Nederlanders zijn met Van Tiggelen, Rutjes, Kooiman en Van Loen sterk vertegenwoordigd. Daarbij heeft captain Van Tiggelen de meeste macht binnen de selectie. Ook de nieuwste Belgische aankopen alsmede de spelers die De Mos afgelopen seizoen al het vertrouwen gaf, doelman De Wilde en de Braziliaan Oliveira, zullen niet snel problemen veroorzaken. Naast Degryse en zijn eveneens opstandige maatje VanderLinden, Nilis en Keshi blijven er verder vrijwel alleen jonge onervaren spelers over. Graeme Rutjes beoordeelt de groep dan ook als 'vrij close'.

'Er zitten een paar spelers bij die zich een beetje als de vedette gedragen, maar dat is niet storend.' De manager van Anderlecht, Verschueren zegt de mening van de selectie over de trainer 'als de barometer' te beschouwen. 'Wanneer de spelers hem afstoten is het met hem gebeurd.'

Maar, maakt Verschueren meteen duidelijk, daar is absoluut geen sprake van. Hij heeft zowel uit de kleedkamer als uit de bestuurskamer waar biermagnaat Constant VandenStock alles bepaalt, ondanks de tegenvallende prestaties nog geen wanklank over Aad de Mos gehoord. Het rumoer van dit moment wordt volgens Verschueren door de buitenwereld veroorzaakt en dan met name door de Franstalige pers. Er is weleens gesteld dat de taalgrens in Belgie dwars door het stadion van Anderlecht loopt. En daarom steekt het 'aan de andere kant' dat de selectie van 's lands belangrijkste club nauwelijks meer Waals bloed heeft. 'Er wordt op een vijandige manier strijd geleverd, achterbaks ook. Daar kan ik niet tegen. Dan word ik een tijger', aldus Verschueren.

Verleden week nog hebben de manager en VandenStock hun steun aan De Mos toegezegd. 'De president', vertelt de trainer, 'is van vakantie teruggekomen en heeft de banden van de wedstrijden bekeken. Daarna zei hij dat ik zo moest doorgaan, met aanvallend voetbal.'

Het is duidelijk dat VandenStock slechts in uiterste nood De Mos met onmiddellijke ingang aan de kant zal zetten. Anderlecht lijdt namelijk uitzonderlijk veel gezichtsverlies als het de trainer die het verleden jaar met veel bombarie en voor veel geld bij de concurrent weglokte nu alweer de deur wijst. Bovendien heeft De Mos een clausule in zijn contract laten opnemen die hem naar verluidt 22 miljoen francs, ruim 1,2 miljoen gulden, oplevert als de club hem ontslaat.

Maar er zullen altijd momenten zijn dat geld geen rol speelt voor VandenStock. Hij zal het niet lang toestaan dat Anderlecht in de onderste helft van de ranglijst staat. Daar hoort deze club niet. Dat vinden de supporters ook. In de afgelopen weken is het prachtige stadion leger dan ooit geweest. Bij de UEFA-Cupwedstrijd van woensdag waren welgeteld 4521 betalende toeschouwers aanwezig. En dat is een doorn in het oog van de leiding. 'Een deel van de aanhang laat zich door de negatieve verhalen beinvloeden', weet Michel Verschueren. 'De toeschouwers houden van Anderlecht. Daarom verwachten ze zo veel en zijn ze extra kritisch. Dat recht hebben ze. We sluiten onze ogen ook zeker niet voor hun mening.' Aad de Mos haalt zijn schouders op als hij wordt geconfronteerd met de mogelijke situatie dat als de resultaten uitblijven de grote baas hem toch zal wegsturen. 'Dat moet dan maar', zegt hij. 'Ik zie elke training en elke wedstrijd weer dat we op de juiste weg zijn. Er worden ook bergen kansen gecreeerd, maar ze worden niet benut. Ik kan die ballen er moeilijk zelf inschoppen, he.'

Morgen speelt Anderlecht in en tegen Kortrijk. Manager Verschueren is na de 2-0 zege in het UEFA-Cuptoernooi van afgelopen woensdag tegen het Roemeense Petrolul Ploiesti vol optimisme. Hij spreekt van een zeer belangrijk resultaat. Verschueren wijst er handenwrijvend op dat Marc VanderLinden ook weer kan spelen en Adri van Tiggelen na zijn schouderblessure maandag de training weer hervat. 'Let op, we zijn de hinderlaag gepasseerd. Daar ben ik van overtuigd.'

De Mos is op dat gebied minder spraakzaam. Hij wacht wijzer geworden in het afgelopen jaar liever tot morgenmiddag.

De Mos wilde aan het begin van dit seizoen een nieuwe start met Anderlecht maken. Tot zijn schrik trof hij er ruim een jaar geleden een heel ander soort groep aan dan bij Mechelen. Bij die club bewees De Mos dat hij een elftal voor hem door het vuur kon laten gaan met als resultaat een Europa Cup en een landstitel. Bij Anderlecht bemerkte hij juist tekortkomingen op het gebied van de mentaliteit. Hij miste liefhebbers, spelers die dag en nacht met hun vak bezig zijn. Maar in het Astridpark gelden blijkbaar andere wetten en normen. Trainer George Leekens werd er ooit als een mislukkeling de deur gewezen. Nu viert hij successen bij landskampioen Club Brugge. Ook een gerenommeerde trainer als Ivic werd bij Anderlecht ontslagen. 'In het verleden hadden de spelers het hier voor het zeggen', constateert De Mos. 'Die hebben trainers helpen ontslaan. Dat houd je niet voor mogelijk.' Al snel had Aad de Mos afgelopen seizoen besloten dat hij grote schoonmaak zou houden. Aan het einde van het seizoen werden dan ook liefst achttien spelers verkocht. Voor sommigen werd goed geld gevangen. De Deense veteraan Andersen (naar FC Koln) leverde tot groot plezier van De Mos liefst 4,5 miljoen gulden op. Anderlecht viste wat betreft de transfer van de Roemeen Raducioiu achter het net, maar de trainer haalde wel 'karakterjongens' als Rutjes, Van Loen, Van Baekel en de oude terrier op de linksachterplaats, De Wolf, binnen.

Maar juist wegens de aankoop van Van Loen wordt De Mos nu door publiek en pers bekritiseerd. Volgens de Belgen is de lange aanvaller een regelrechte miskoop. Er wordt op de sportpagina's en in de rubrieken ingezonden brieven in de kranten strijd geleverd over wie Van Loen op de meest originele manier kan kleineren en beledigen. De Mos wil zijn momenteel geblesseerde spits niet afvallen. Hij praat over pech. Hij rekent voor dat woensdag in de wedstrijd tegen Petrolul Ploiesti slechts zo'n twintig procent van de kansen is benut. In de competitiewedstrijden lag dat percentage nog lager. 'Elke trainer heeft recht op vijftig procent', zegt De Mos. 'En als dat het geval was geweest dan hadden we nu negen of tien punten gehad in plaats van vier en was ik nu volgens de mensen de beste trainer van de wereld.' 12632 RECORDS TRANSFERRED

    • Hans Klippus