Saneringen bij Chase Manhattan drukt Dow Jones

NEW YORK, 23 sept. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen op de effectenbeurs van New York sloot gisteren 5,94 punten lager op 2512,38. De handel was door het aflopen van de expiraties geanimeerd met een hoge omzet van 198 miljoen aandelen tegenover een omzet van 145 miljoen aandelen op donderdag. Van de 1980 verhandelde aandelen daalden 933 fondsen en konden 590 noteringen winst behalen.

De daling van de Dow Jones werd vooral veroorzaakt door het nieuws dat de Chase Manhattan bank 5000 arbeidsplaatsen wil schrappen en 650 miljoen dollar toe wil voegen aan de stroppenpot. De markt reageerde sterk negatief. Index-arbitrage programma's zorgden voor een technische reactie waardoor het verlies van de Dow Jones uiteindelijk beperkt kon blijven.