Ramsj

Milorad Pavic: Dictionary of the Khazars. A lexicon novel. Gebonden, Alfred A. Knopf 1988, van fl.45,50 voor fl.9,90. Van Gennep Rotterdam en Amsterdam.

De Chazaren hadden tussen de zevende en tiende eeuw de oppermacht in de huidige Kaukasus. De raadselachtige geschiedenis van dit bijzondere volk werd vastgelegd in een woordenboek dat vervolgens verloren ging. Cultuurhistoricus Pavic reconstrueerde dit woordenboek in een 'lexiconroman' die verscheen in een vrouwelijke en mannelijke editie - het verschil bestaat uit een 'cruciale' alinea - waarin werkelijkheid en fictie door elkaar lopen. De luxe editie van deze bestseller die door Atte Jongstra in Vrij Nederland van 30.9.'89 werd beooreeld als een ' een zeldzaam meesterwerk'. Amir Taheri: The Cauldron. The Middle East Behind the Headlines.

Paperback, Hutchinson 1988, van fl. 36,80 voor fl. 7,90. Van Gennep Rotterdam en Amsterdam. Helder geschreven, provocerende geschiedenis van de 'heksenketel' die het Midden Oosten is. Taheri is een naar Parijs uitgeweken Iraanse journalist die eerder een biografie schreef over Khomeiny. Het boek werd indertijd goed ontvangen en bevat een uitvoerige kritische bibliografie. Een citaat: ' In societies living under a single, centrally imposed ideology, dissent is bound to assume a religious aspect and often seeks its expression in sectarian militancy.' Peter Gay: Een goddeloze jood. Freud, het atheosme en het ontstaan van de psychoanalyse.

Paperback, De Haan 1988, van fl.29,90 voor fl.9,90. Het Martyrium Amsterdam.

Kan het verleden worden geinterpreteerd met behulp van de psychoanalyse? Over die vraag vliegen historici elkaar al jaren in de haren. De prominente Amerikaanse historicus Peter Gay werd zelf psychoanalyticus en geeft in dit boek een overzicht van de voors en tegens. ' Vergeleken met de felheid die tot nu toe de discussie over de betekenis van de psychogeschiedenis heeft gekenmerkt', oordeelde H. M. Belien in NRCHbd van 21.12.'85. ' is het boek van Gay een oase van rust en redelijkheid'. J. S. Boersma: Athenian Building Policy from 561/0 to 405/4 B. C. Gebonden, geill., Wolters-Noordhoff 1970, van fl.65,00 voor fl.18,90. Steven Sterk, Servetstraat 3 in Utrecht, 030 - 334973 Specialistische, wetenschappelijke studie over de bloeiperiode in de Atheense bouwgeschiedenis. In het eerste gedeelte worden de gebouwen en bouwprojecten zoals bekend uit opgravingen, opschriften en literaire bronnen in chronologische orde beschreven en in een historische context geplaatst. In het tweede gedeelte zijn de gegevens over alle bouwwerken uit deze periode kort bij elkaar gezet. Los bijgevoegd zijn elf plattegronden van Athene en Attica in de verschillende decennia.

Lynanne Wescott, Paula Degen: Wind and Sand. The story of the Wright Brothers at Kitty Hawk.

Gebonden, Harry N. Abrams 1983, van fl.69,35 voor fl.34,50. Scheltema Holkema Vermeulen in Amsterdam.

Waarom kozen de luchtvaartpioniers Wright voor hun proefnemeningen voor het onherbergzame duingebied Kitty Hawk in North Carolina? ' We came down here for wind and sand', schreef Orville op 18 oktober 1900 in zijn dagboek, ' and we have got them'.

De boeiende geschiedenis van de eerste bemande vlucht vertelt aan de hand van fragmenten uit dagboeken, brieven en rechtbankverslagen, geillustreerd met honderd intrigerende foto's die de broers zelf namen. Nogal grof getypografeerd.

Andreas Feininger: Andreas Feininger, Photographer. Gebonden, Harry N. Abrams 1986, van fl.116,00 voor fl.47,50. De Verbeelding Amsterdam.

Autobiografie in woord en beeld van Andreas Feininger, jarenlang een vooraanstaand fotograaf van het Amerikaanse blad Life. Feininger stond bekend om zijn landschapsfotografie en zijn extreme close-ups van voorwerpen uit de natuur met een bijzonder lijnenspel, zoals beenderen, boomschorsen, veren en schelpen. Ook in zijn landschapsfoto's spelen dit soort lijnen en patronen een grote rol. De foto's zijn in zwart wit. Luciano de Crescenzo: Hoi Dialogoi. De dialogen van Bellavista.

Paperback, Bert Bakker 1987, van fl.29,90 voor fl. 9,90. Het Martyrium Amsterdam. De Griekse filosofie op luchtige wijze getoest aan het dagelijks leven in Napels, hoofdzakelijk in de vorm van dialogen a la Socrates en Plato maar dan over zaken als autobumbers, UFO's en voetbalsterren. Levenswijsheid met een glimlach kortom, in Duitsland en Italie een bestseller, in Nederland blijkbaar niet.

    • Ewoud Sanders