Philips-personeel voert actie tegen sluiting chipfabriek

EINDHOVEN, 22 sept. Als Philips vasthoudt aan het voornemen om de werknemers van de Eindhovense proeffabriek voor chips al per 1 april te ontslaan, komen er acties. Ruim zeventig werknemers hebben dat gisteren besloten tijdens een ledenvergadering van de industriebond FNV. Wat voor acties de werknemers gaan voeren, wil de Industriebond niet zeggen. Volgens districtsbestuurder J. Cuperus kunnen ze zich niet permitteren te staken, omdat Philips daarop waarschijnlijk zou reageren met een versnelde sluiting van de fabriek.

De Industriebond FNV vindt dat Philips de fabriek een jaar langer open moet houden. 'De termijn om de mensen aan ander werk te helpen, is nu veel te kort', zegt Cuperus. Philips wil juist een snelle sluiting, omdat het gevaar bestaat dat anders teveel kennis verloren gaat. Het is de bedoeling die kennis over te hevelen naar de chipfabriek in Nijmegen.

Volgende week wordt het overleg tussen Philips en de bonden voortgezet.

Twee weken geleden kondigde Philips een ingrijpende reorganisatie van de componentendivisie aan, waardoor in Nederland zo'n 1200 banen zullen verdwijnen. Daarvan vervallen er 780 in Eindhoven: 550 bij de proeffabriek en nog eens 230 bij het Natuurkundig Laboratorium.

Volgens bestuurder J. Klinkenberg van de Industriebond FNV dreigen er bij het Natuurkundig Laboratorium van Philips nog een ruim 200 banen te verdwijnen. Dat zou een gevolg zijn van de op handen zijnde reorganisatie bij de computer-divisie. Per saldo zullen er op korte termijn bij het laboratorium, waar nu nog ruim 2.000 mensen werken, bijna 600 banen verdwijnen, verwacht Klinkenberg.