Omvang leverantie nog onduidelijk; VS zijn bereid Riad nogmeer wapens te sturen

MADRID, WASHINGTON, 22 sept. De Verenigde Staten zijn bereid Saoedi-Arabie meer wapens te leveren. Een beslissing over de omvang van de toekomstige wapenleveranties aan Saoedi-Arabie is echter nog niet genomen.

Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, gisteren gezegd in Madrid, waar hij sprak met zijn Spaanse ambtgenoot. Hij ontkende dat een akkoord is bereikt over Amerikaanse wapenverkopen aan Saoedi-Arabie ter waarde van 21 miljard dollar. Volgens Cheney zijn berichten over dat akkoord speculatief en 'voor een groot deel' niet acuraat. De VS hebben Saoedi-Arabie de afgelopen weken als M-60-tanks, Stinger-raketten en munitie geleverd. Nieuwe wapenverkopen moeten door het Congres worden goedgekeurd. 'De president heeft nog geen definitieve beslissing genomen' over de omvang van nieuwe wapenverkopen en over de vraag wat voor wapens Saoedi-Arabie krijgt, aldus Cheney.

President George Bush heeft Irak gisteren gewaarschuwd dat terroristische aanslgen op Amerikaanse doelen 'ernstige consequenties' zullen hebben. Hij deed dat tijdens een ontmoeting met leidende politici van het Congres. Tijdens het onderhoud hield Bush een krachtig pleidooi voor 'de noodzaak onze vrienden in de regio te helpen' en uitte hij zijn bezorgdheid over 'het gewelddadige optreden' van de Iraakse bezetters in Koeweit.

De Amerikaanse regering heeft eerder deze week al bezorgd gewezen op de aangehaalde betrekkingen tussen Irak en terroristische groeperingen. Als voorbeeld is daarbij de groep van de Palestijn Abu Nidal genoemd; van 'specifieke dreigementen' aan het adres van de Amerikanen is daarbij overigens geen sprake geweest. De voormalige Algerijnse president Ahmed Ben Bella, die zich opmaakt na een langhe ballingschap naar zijn land terug te keren en die deze week heeft gesproken met de Iraakse president Saddam Hussein, heeft gezegd dat 'duizenden Algerijnen' bereid zijn aan de kant van Irak te vechten als het in de Golf tot een oorlog komt. Hij zei in een vraaggesprek met een Marokkaans blad dat hij naar Irak is gegaan om Saddam Hussein zijn hulp aan te bieden.

De Europese Commissie heeft gisteren voorgesteld het op 8 augustus tegen Irak ingestelde handelsembargo te verscherpen. Het zou ook moeten gelden voor alle contracten voor het verlenen van niet-financiele dienstverlening, met de beperking dat de contracten dateren van na 8 augustus. (Reuter, UPI, AP)