Oman: Irak zal laatste vrienden verliezen

DEN HAAG, 22 sept. 'Wij zijn ervan overtuigd dat het Iraakse volk de huidige toestand niet lang meer zal accepteren en een poging zal doen zichzelf te redden', zegt prins Haithem bin Tariq, onderminister van buitenlandse zaken van Oman. 'Ook de Arabische landen die nu nog Sadam Hussein steunen, zoals Tunesie, Algerije, Jordanie, Soedan en Jemen zullen dat niet lang meer volhouden, vooral niet nu de regeringen van Saoedi-Arabie en Koeweit op het punt staan hun financiele steun voor die landen in te trekken.'

De onderminister, die gisteren in Den Haag was ter gelegenheid van de opening van een ambassade van Oman in Nederland na Moskou de tweede op het vasteland van Europa wil liever niet ingaan op de vraag waar hij zijn voorspelling over het Iraakse volk op baseert. Hij zegt alleen: 'Irakezen die kunnen spreken, zijn zonder uitzondering zeer ongelukkig met de bezetting van Koeweit door hun land, zoals ze ongelukkig zijn met de hele toestand in hun land. Hun zonen zijn al jaren weg van huis in het leger, ze kunnen niet eten wat ze willen, ze moeten zich dagelijks de kwellingen van het regime laten welgevallen. En dat allemaal voor de ambities van Saddam Hussein.' Het zal voor de Irakezen niet eenvoudig zijn, aldus prins Haithem bin Tariq, om zich van het huidige regime te ontdoen. 'Het regime beschikt over een groot leger, de veiligheidsdienst is onverbiddelijk. Op zichzelf is dat niets nieuws in Irak; het land heeft een geschiedenis van moorden en coups. Je moet medelijden met het Iraakse volk hebben. Maar ze zullen dit niet lang meer aanvaarden.' tk 'Propaganda'Uitlatingen in bijvoorbeeld Tunesie en ook in Iran dat de islamitische volkeren de vreemde mogendheden, voorop de Amerikenen, van hun grondgebied moeten verjagen, noemt de Omaanse onderminister 'propaganda'. 'Wij hebben de regeringen in Jordanie, Tunesie en Algerije gevraagd waarom ze Saddam Hussein steunen. Ja, zeggen ze dan, onze bevolking staat achter hem, we moeten wel. Dat is natuurlijk helemaal niet waar; die mensen zijn pas de straat op gegaan, nadat de regering ze daartoe had opgeroepen, hen er op z'n minst toe had aangezet. Veel mensen denken simpel; zij zouden in die landen niet de straat op gaan als de regering dat niet had gezegd.'

'U moet niet vergeten dat men in Tunesie gekwetst is door het overbrengen van de Arabische Liga van Tunis naar Kairo. Van landen als Soedan en Mauretanie kun je nog begrijpen dat ze Saddam steunen, omdat ze geld en wapens uit Bagdad hebben gekregen. Maar ook zij zullen over korte tijd hun steun moeten intrekken, omdat die niet houdbaar is onder de huidige omstandigheden. Zij kunnen deze zaak niet langer blijven kleineren en zeggen dat er onderhandeld moet worden, enzovoorts. Er valt niets te onderhandelen: Irak moet zich onvoorwaardelijk terugtrekken uit Koeweit. Koning Hussein van Jordanie heeft aangekondigd met een plan te zullen komen. Daar wachten we al een maand op.' Volgens de onderminister krijgen deze landen zeer veel geld van Saoedi-Arabie en van Koeweit. 'Miljarden dollars gingen er altijd naar deze landen toe. Ze kunnen er op rekenen dat deze gulle rekeningen zeer binnenkort worden geblokkeerd.' Saddam Hussein moet niet denken, zegt Haithem bin Tariq, dat hij dit conflict kan uitzitten. 'Amerika, de westelijke landen en de meeste Arabische landen hebben juist gereageerd met een prompte blokkade. De druk moet nu nog verder worden opgevoerd. Hij moet zich terugtrekken, want als men dit laat passeren, is geen klein land in de wereld meer veilig en worden we teruggeworpen tot de situatie van voor de Eerste Wereldoorlog.' Maar van Saddam Hussein komt tot nu toe geen reactie. Prins Haithem bin Tariq: 'Nee, inderdaad, hij reageert nergens op. Wij hopen niet dat er oorlog komt, omdat dit voor onze volkeren in het Golfgebied bijzonder nare consequenties zou kunnen hebben. Mocht het wel tot oorlog komen, dan moeten we voorbereid zijn en Saddam Hussein zo snel mogelijk zijn gevaarlijke wapens ontnemen.'

    • Rob Meines