Nieuwe escalatie in de Golf; Irak wijst een groot aantaldiplomaten uit

KAIRO, 22 sept. Irak heeft gisteren ongeveer vijftig diplomaten uitgewezen, onder wie de militaire attaches van de EG-landen en Egypte. Als reactie besloot een aantal betrokken landen op hun beurt Iraakse diplomaten uit te wijzen.

De massale uitwijzing van in Bagdad geacrediteerde diplomaten wordt gezien als een nieuwe escalatie van het Golfconflict na de aankondiging, donderdag, dat Irak zich 'nooit' uit Koeweit zal terugtrekken en dat het bereid is de strijd aan te gaan. Tijdens een onderhoud op het Iraakse ministerie van buitenlandse zaken in Bagdad kregen gisteren de ambassadeurs van de EG-landen te horen dat alle militaire attaches in Bagdad en alle andere officieren die aan de EG-ambassades zijn verbonden, Irak moeten verlaten. Daarnaast werd de bewegingsvrijheid van alle EG-diplomaten in de Iraakse hoofdstad beperkt. Ze mogen niet buiten een nauwkeurig omschreven gebied met een oppervlakte van veertig vierkante kilometer komen. Verder wees Irak gisteren nog tien Franse, twee Britse, drie Amerikaanse, een Westduitse en een Spaanse diplomaat uit en kreeg de Egyptische ambassadeur te horen dat vijf diplomaten, onder wie de militaire attache, tot persona non grata zijn verklaard. De Iraakse maatregel werd verwacht nadat eerder deze week een aantal Iraakse diplomaten in Westerse landen was uitgewezen. Onder hen bevonden zich de militaire attaches van Irak in de EG. Later gisteren kwamen de Verenigde Staten, Spanje en Egypte met tegenmaatregelen. In Kairo werd de uitwijzing gelast van twee Iraakse diplomaten, de Iraakse militaire attache en een niet nader genoemd aantal leden van zijn staf. In Washington kreeg de Iraakse ambassadeur op het ministerie van buitenlandse zaken te horen dat de militaire attache en twee andere diplomaten de VS moeten verlaten en in Madrid werd de uitwijzing van een onbekend aantal Iraakse diplomaten aangekondigd. Saoedi-Arabie heeft gisteren de olieleveranties aan Jordanie gestaakt, kennelijk als vergelding voor de houding van Amman in het Golfconflict. Saoedi-Arabie begon pas vorige maand Jordanie olie te leveren, om dat land onafhankelijk te maken van olie uit Irak. Een woordvoerder van de Jordaanse regering toonde zich gisteren 'zeer verrast' door de Saoedische maatregel, die zou neerkomen op een boycot tegen Jordanie.

De Veiligheidsraad van de VN zal dinsdag op het niveau van de ministers van buitenlandse zaken de Golfcrisis bespreken en zich dan vermoedelijk uitspreken over een luchtembargo tegen Irak. (Reuter, UPI, AP)