Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Maarten van Gent; Meer dan een succescoach

Voor Selex Weert begint de basketbalcompetitie vanavond met de thuiswedstrijd tegen het Amsterdamse Canadians. De club wil zich, meer dan ooit, gaan mengen in de strijd om de titel. Weert versterkte zich op diverse plaatsen en trok Maarten van Gent aan als coach. Rotterdammer Van Gent werd in 1982 kampioen van Nederland met het Groningse Donar. Twee jaar later vertrok hij naar Belgie. Na zes rumoerige jaren in dat land begint Van Gent bij Weert aan zijn zoveelste uitdaging. 'Ik doe het voor de spanning. Het geld is bijzaak.' Een zaalsport als basketbal vond Van Gents vader maar niets voor zijn zoon. Maarten moest maar blijven korfballen. Dat had hij dus niet moeten zeggen. Van Gent wilde vanaf dat moment per se basketballen en mocht op zijn achttiende eindelijk competitie gaan spelen. Na vijf jaar hield hij het voor gezien als speler, omdat 'het nog leuker was om anderen te vertellen hoe het spelletje gespeeld moest worden'.

Via AMVJ, BOB Oud Beijerland en Rotterdam-Zuid kwam Van Gent bij Donar terecht en stelde in zijn eerste Groningse jaar teleur door de play-offs te missen. De 43-jarige Rotterdammer kreeg van de sponsor vervolgens een volmacht om zijn eigen team samen te stellen. Het jaar daarop werd Donar kampioen. Aan de titel zegt Van Gent weinig plezier te hebben beleefd. 'Ik ben direct de zaal uitgelopen toen de titel binnen was. Want daar stond een bestuur de felicitaties in ontvangst te nemen dat mij een jaar lang had tegengewerkt. Ik was namelijk een coach die in hun ogen veel te veel macht had.' Zijn naam als topcoach was gevestigd in het kleine basketbalwereldje. Dat er ook buiten de sporthal niet valt te spotten met Van Gent ondervond sponsor Van Hal die Van Gent na zijn succes bij Groningen naar Haaksbergen haalde. Volgens Van Gent hebben de moeilijkheden die hij daar kreeg hem definitief van een al te naieve kijk op het leven afgeholpen. Problemen met zijn contract bij Haaksbergen leidde zelfs tot een rechtszaak, waarin Van Gent in het ongelijk werd gesteld. Een door de sponsor vervalste brief zou onder meer tot verlies van de affaire hebben geleid en hij besefte toen dat eerlijk niet altijd het langst duurt. 'Ik wil niet zeggen dat je oneerlijk moet zijn', zegt Van Gent, 'maar in het zakenleven word je min of meer gedwongen om je aan te passen aan de normen en waarden die daar gehanteerd worden, anders red je het niet.'

'Trouwens wat is eerlijk? Dat is wat ze de sukkelaars wijsmaken. Daarom blijven het sukkelaars. Niet iedereen is even slim of beschikt over dezelfde capaciteiten. Dat is nu eenmaal het leven. Zeker in Belgie geldt het recht van de sterkste. Niemand helpt elkaar. In het begin had ik daar grote moeite mee. Mij is altijd geleerd om eerlijk te zijn. In de praktijk blijkt het allemaal wat anders te werken. Als je wat wilt bereiken moet je slim zijn. Zakendoen is gemakkelijker dan ik dacht. Ik probeer op een legale wijze op zoveel mogelijk manieren winst uit een transactie te halen. Veel mensen zeggen dat dat niet mag. Zolang ik niemand bedrieg en geen mens benadeel, zie ik geen reden om mijn handelwijze te veranderen.' Na de narigheid bij Haaksbergen wachtte hem zes echte tropenjaren, net over de grens bij onze zuiderburen. De start bij Oostende was zeer succesvol met het binnenhalen van zowel de titel als de beker. Hij vertrok bij Oostende omdat de sponsor liever had dat de club vervolgens in de Europa Cup niet al te best zou presteren. Geld voor een langdurig optreden in het Europa-Cuptoernooi was er immers niet. Voor de ambitieuze Van Gent was dat het sein om naar Hellas Gent te vertrekken. Na enkele jaren opbouwwerk in Gent, keerde hij terug naar Oostende om daar nog een keer de beker te pakken. Eigenlijk had hij het toen wel gezien in Belgie, maar Macabi Brussel wist hem toch te strikken. Van Gent stelde als voorwaarde dat hij alleen werd betaald voor gewonnen wedstrijden. Halverwege het seizoen stond zijn team bovenaan en stroomden de winstpremies binnen. Tot ongenoegen van de sponsor, die toen maar stopte met betalen. Van Gent was vervolgens weg en Macabi ging verliezen. Na twee maanden was hij weer terug en haalde alsnog met zijn team een vierde plaats. Financieel werd het alles bij elkaar toch een zeer goed jaar voor Van Gent. Als vertrekkende coach mocht hij van Macabi zelfs nog enkele transfers regelen. Voor het nieuwe seizoen heeft Van Gent acht Amerikaanse spelers bij Belgische teams geplaatst. Hij verwacht dat daar nog wel wat namen/inkomsten bijkomen 'omdat Belgische clubs wel 25 keer per seizoen een andere Amerikaan willen'.

Van Gent heeft niet alleen zijn basketbalzaakjes aardig voor elkaar. International Commercial Consultant vermeldt zijn visitekaartje.

Makelaar

Hij staat in Belgie ingeschreven als makelaar, maar het maakt Van Gent eigenlijk niet uit wat hij verkoopt. Basketballers, boten, huizen, verzekeringen of schilderijen. 'In Rusland heb ik een tijdje terug een paar moderne schilderijen gekocht, maar het was moeilijk om die hier te krijgen. Toen heb ik twee meisjes van Buitenlandse Zaken een vakantie beloofd als zij mij konden helpen die schilderijen uit Rusland te krijgen. Zij schreven een brief waarin stond dat de schilderijen een geschenk waren van de stad Tallin aan de stad Gent en dat ik ze moest vervoeren. Na een hoop gedonder bij de douane hangen ze nu wel boven mijn bureau. Iedereen vindt ze prachtig, dus nu ben ik bezig om die Russische schilder hier naar toe te halen. Dat is gemakkelijker dan telkens die schilderijen daar te gaan kopen.' Nog een voorbeeld waaruit blijkt dat Van Gent door de buitenwereld nogal eens voor 'vreemd' wordt versleten. 'Bij Haaksbergen heb ik een ooit een reis voor het hele team uit eigen zak betaald. We moesten voor een Europa-Cupwedstrijd zoveel verplaatsingen per bus en boot maken, dat we daarna nooit een goede wedstrijd konden spelen. Het bestuur kon toen niets anders regelen en dus besloot ik toen de vliegtickets maar uit eigen zak te betalen. Ik wil altijd winnen. Als mensen dan niet meewerken, doe ik het op mijn eigen manier. Ik heb geen zin om ergens te gaan spelen en het dan te laten lopen. We gingen dus met het vliegtuig. We verloren wel, maar ik had alles geprobeerd en kon dus vrede hebben met de nederlaag.' Voorlopig is Van Gent weer terug in Nederland. Eigenlijk had hij vorig jaar al willen stoppen met coachen om zich aan andere dingen te kunnen wijden. 'Er zijn nog zoveel dingen die ik wil gaan doen. In de zomer denk ik niet eens aan basketbal, dan zitten er andere dingen aan mijn hoofd. De Nederlandse topclub Weert was interessant genoeg om in ieder geval nog een jaar door te gaan. Van Gent hoopt stilletjes nog eens onderdak te vinden bij een Europees topteam. 'Waarschijnlijk niet in Nederland, want bij Den Helder zit al een topcoach, wiens driejarig contract ik heb geregeld. Na enkele jaren bij een topper wil ik nog meer gaan zeilen. Naast een prachtige hobby kan ik daar ook nog wat geld mee verdienen door boten te gaan verhuren. Voorlopig echter moet ik nog volop investeren om op termijn te kunnen verdienen.'