Israel brengt immigranten USSR onder in legerbasis

ZERIFIN, 22 sept. Voor de eerste maal zijn Russische immigranten de afgelopen joodse feestdagen in een grote militaire basis nabij Tel-Aviv opgevangen.

Omdat het om veiligheidsredenen niet verantwoord werd geacht de immigranten op Oosteuropese tussenstations te laten wachten en de overheidsinstanties vanwege het joodse nieuwe jaar niet werkten sprong het leger in. Ongeveer elfhonderd immigranten werden ondergebrcht in door de vrouwelijke soldaten verlaten barakken in de basis Zerifin.

Volgens generaal Ran Goren, hoofd van de personeelsafdeling van het Israelische leger, zullen de strijdkrachten wegens de woningnood een steeds grotere rol in de eerste opvang van de immigranten uit de Sovjet-Unie gaan spelen.

Tijdens een persconferentie zei hij dat het leger plannen heeft opgesteld om maximaal 30.000 immigranten gedurende een tot twee maanden onder te brengen in militaire faciliteiten. Militaire recreatieoorden en andere militaire permanente onderkomens zullen voor de nieuwkomers uit de Sovjet-Unie worden ontruimd. 'De soldaten gaan de tenten in, ' zei hij. 'Dat is de bijdrage van het leger aan de opvang van de immigratiegolf. Het zal wel moeilijk zijn maar wij zijn bereid onze bijdrage aan deze nationale inspanning te leveren'.

    • Salomon Bouman