Huidenfirma saneert na wanbetaling Sovjet-Unie

ROTTERDAM, 22 sept. De Rotterdamse huiden- en leerhandelaar Kaufmann's heeft 20 van de 140 personeelsleden moeten ontslaan omdat de Sovjet-Unie en enkele andere Oosteuropese landen niet meer kunnen betalen in harde valuta. Evenals haar Rotterdamse branchegenoot Transmarinde heeft Kaufmann's een flinke vordering op de Sovjet-Unie. De meeste Nederlandse handelsondernemingen in huiden en leer hebben inmiddels hun export naar de Sovjet-Unie gestaakt.

Het land kan al meer dan een half jaar niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. De Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij (NCM) onthulde deze week dat Nederlandse bedrijven die hun buitenlandse vorderingen bij de NCM hebben verzekerd, bedragen te vorderen hebben van de Sovjet-Unie van 'enkele honderden miljoenen' en dat het ministerie van financien in Den Haag voor de NCM inmiddels 24 miljoen heeft moeten uitkeren aan Nederlandse exporteurs die na zes maanden wachten nog geen geld van hun afnemers in de Sovjet-Unie hadden ontvangen. 'De handel op Rusland heeft bij ons een behoorlijke deuk opgelopen', vertelt J. Bakker, financieel-directeur van Transmarinde, een handelsfirma in huiden en leer met 70 man personeel. De Sovjet-Unie is voor de Europese markt in huiden en leer zeer belangrijk. De betalingsproblemen waarin het land nu verkeert komen in deze sector dan ook hard aan. Nu de Sovjet-Unie niet meer in buitenlandse valuta betaalt, proberen de Nederlandse leer- en huidenhandelaren op allerlei manieren ruilhandelsovereenkomsten af te sluiten om de export toch aan de gang te houden. D. N. Bloemendaal, financieel-directeur van Kaufmann's Handel-Maatschappij, vertelt dat zijn bedrijf nu onderhandelt over mogelijkheden om de afgesproken leveringen van leer en huiden in ondermeer wodka te laten uitbetalen. Probleem voor Kaufmann's is nu om een afnemer te vinden voor die wodka, want Kaufmann's is 'niet direct' geinteresseerd in deze Russische sterke drank. Ook Transmarinde werkt aan ruilhandel met de Sovjet-Unie. 'We hebben verschepingen vanuit Zuid-Amerika naar Rusland moeten stopzetten. We doen alleen nog maar ruilhandel', aldus Bakker.

Bij Kaufmann's geloven ze niet dat de Sovjet-Unie haar deviezenproblemen snel te boven zal komen. Het bedrijf houdt er ernstig rekening mee dat het land, evenals de meeste andere Oosteuropese landen, de komende twee jaar niet in buitenlandse valuta zal kunnen uitbetalen. 'Daarom hebben we allert gereageerd en nu al meteen een reorganisatie doorgevoerd', aldus Bloemendaal.

    • Geert van Asbeck