Goed begin Nederland in Davis Cupwedstrijd

TORONTO, 22 sept. Bondscoach Stanley Franker heeft bij het Davis Cupduel tussen Canada - Nederland gegokt en de openingszet gewonnen. Bij het promotie-degradatieduel voor de wereldgroep in het National Tennis Centre in Toronto, won Mark Koevermans gistermiddag het eerste enkelspel tegen Chris Pridham met 7-6 (7-5) 6-4 6-3 in 117 minuten. De tweede partij, Paul Haarhuis tegen Grant Connell werd afgebroken wegens regenval.

Het is bekend dat Koevermans zich het beste thuisvoelt op een baan van gemalen baksteen, waar het gravel opspat bij elke sliding die hij inzet. Toch prefereerde Franker de topspinspecialist uit de regio Rotterdam boven oud-gediende Michiel Schapers en de nieuweling Jan Siemerink, die beiden de rol van reserve toebedeeld kregen.

Het geluk lachtte de Nederlanders van het begin toe. De Canadezen waren er niet in geslaagd hun sterkste speler Andrew Sznajder tijdig van diens handblessure af te helpen en hadden op het laatste ogenblik voor het tweede enkelspel moeten terugvallen op Chris Pridham, nummer 175 van de wereld. Een nadeel was dat men in het Nederlandse kamp zogoed als niets van hem afwist. De achterstand van 2-4 die Koevermans in de openingsset had opgelopen, werd goedgemaakt met een doorbraak op love in de tiende game. Van dat punt af was het de Nederlander die het spel dicteerde. Met zijn service (acht aces tegen drie), met zijn veel betere groundstrokes en met een leep lobje, als de situatie erom vroeg. De tiebreak was nog spannend. Pridham kwam terug tot 5-5, alvorens Koevermans de set pakte met een knal van een opslag, waarbij de bal via de zijkant van Pridhams racket het stadion verliet.

In de tweede set leunde Koevermans na een vroege doorbraak geroutineerd op zijn betere opslag. In de derde gaf de moedeloos ogende Canadees met een dubbele fout zijn service voor 1-2 uit handen, waarna Koevermans opnieuw het wapen van zijn opslag gebruikte om een dreigende regenbui voor te blijven en Nederland de belangrijke 1-0 voorsprong te verschaffen. 'Hoe minder voorbereiding, hoe beter ik speel', zei Mark Koevermans. 'Op Wimbledon bereidde ik me een dag voor. Voor die hardcourd-baan hier, niet meer dan drie dagen.' Het tweede enkelspel tussen Paul Haarhuis en Grant Connell werd gisteravond officieel afgebroken. Bij de stand 6-5 in het voordeel van de Canadees was de regen voor de eerste keer spelbreker. Opklaringen brachten de spelers weer op de baan. Connell gebruikte die tijd de eerste set te winnen met 7-6 (7-4). Haarhuis nam daarna in de tweede reeks een voorsprong van 1-0 alvorens een nieuwe regenbui de spelers en toeschouwers definitief naar de kleedkamers stuurde.

In de strijd om de finale van de Davis Cup in de wereldgroep plaatste Australie zich in Sydney zo goed als zeker door een 2-0 voorsporng te nemen tegen Argentinie. In Wenen zijn na de eerste dag van de ontmoeting tussen Oostenrijk en de Verenigde Staten alle opties nog open. De stand is in evenwicht. Muster zette de gastheren op 1-0 tegen Chang, Agassi zorgde voor de gelijkmaker door weinig over te laten van de aspiraties van Skoff. (ANP/RTR)