Frank de Boer hoopte stiekem op uitnodiging voor Nederlandselftal

ROTTERDAM, 22 sept. Dienstplichtig militair Frank de Boer, gelegerd in Haarlem, is de jongste speler in de door bondscoach Rinus Michels samenge stelde selectie van het Nederlands elftal, dat woensdag in Palermo een oefenduel tegen Italie wacht. De debutant is 20 jaar. Hij is de linksachter van landskampioen Ajax. 'Als je bij Ajax speelt', zegt hij, 'heb je nu eenmaal sneller een kans om in Oranje komen dan wanneer je bij een andere club zit. Daarom had ik met al die blessures stiekem op een plaatsje in de selectie gehoopt.' De uitverkiezing van Frank de Boer voor de A-selectie betekent dat hij voor even van zijn tweelingbroer Ronald, spits bij Ajax, wordt gescheiden. Deze is voor het Olympisch team geselecteerd. Frank de Boer vindt het begrijpelijk dat hij eerder dan zijn broer het grote Oranje heeft gehaald. 'Hij heeft als spits een aantal klassespelers voor zich. Dat is niet misselijk. Dan heb ik het veel eenvoudiger.'

Broer Ronald heeft bij Ajax nog geen basisplaats. Hij komt meestal in het veld als stand-in van de Zweed Petersson.

Stevig

Frank de Boer kwam bij toeval op de linksachterplaats terecht. Hij is van oorsprong linksbuiten. In de B-jeugd van Ajax werd hij gevraagd van plek te wisselen met linksback Dave Markus die in een paar wedstrijden meer voorin dan achterin te vinden was geweest. De Boer, vanaf zijn veertiende jaar al bij Ajax, is sindsdien niet meer van die plaats weggeweest. 'Ik vind het een mooie plek. Ik ben vrij stevig. Dat komt goed van pas. Ik ben vrij sterk aan de bal. Door op te komen kan ik me af en toe ook nog aanvallend uitleven.' Onder het interimduo Van Gaal en Kohn debuteerde Frank de Boer in het seizoen 1988-89 in het eerste elftal van Ajax. Hij speelde zijn eerste wedstrijd op 8 oktober tegen PSV. Ajax won met 2-0. De Boer deed dat seizoen in 27 duels mee. Zijn broer Ronald stond een jaar eerder al twee keer op het veld bij de hoofdmacht. Afgelopen seizoen kreeg Mark Verkuyl in de verdediging van Ajax meestal de voorkeur boven Frank de Boer. 'Er werd toen eigenlijk met twee voorstoppers gespeeld, Larsson en Verkuyl. Richard Witschge was de valse linksachter. Het huidige systeem is echt niet veel anders, maar nu krijg ik de kans.'

Verkuyl kampte lange tijd met een blessure. Frank de Boer houdt ook de weer herstelde Sonny Silooy uit het elftal bij Ajax.

Waar De Boer regelmatig in het Olympisch elftal of Jong Oranje voetbalde, is de andere debutant, de 26-jarige Limburger Stan Valckx, voor het eerst opgeroepen in een nationale selectie. Valckx was in de Europa-Cupwedstrijd tegen Montpellier donderdagavond een van de weinige PSV'ers die zich niet behoefde te schamen voor de nederlaag, hoewel hij moeite had met de Colombiaanse technicus Valderrama.

Valckx hoopt op speeltijd van Michels. 'Misschien krijg ik niet zoveel kansen me te bewijzen. Vandaar dat ik deze meteen moet pakken.' In de selectie van Italiaanse ploeg voor de ontmoeting met het Nederlands elftal ontbreekt Gianluca Vialli. Bondscoach Azeglio Vicini maakte gisteren in Rome achttien namen bekend. Net als voor Oranje is het voor de Italianen het eerste duel sinds de wereldtitelstrijd in eigen land, waar de derde plaats werd bereikt. Vialli, die tijdens het WK zijn basisplaats verloor, speelde afgelopen woensdag nog met Sampdoria tegen Kaiserslautern. Andere opvallende afwezigen zijn de middenvelder Giannini van Roma alsmede spits Carnevale, die woensdag in de UEFA-bekewedstrijd tegen Benfica het enige doelpunt maakte. Juventus levert met Schillaci, Baggio en nieuweling Casiraghi het merendeel van de aanvallers.

De selecties zijn: Nederland. Doel: Van Breukelen (PSV) en Hiele (SVV). Verdediging: Blind en Frank de Boer (Ajax), Valckx (PSV), Fraser (Feyenoord), Ronald Koeman (Barcelona) en Rutjes (Anderlecht). Middenveld: Winter, Wouters en Richard Witschge (Ajax), Vanenburg (PSV). Aanval: Van 't Schip (Ajax), Van Basten en Gullit (AC Milan) en Gillhaus (Aberdeen). Italie. Doel: Zenga (Inter) en Taconi (Juventus). Verdediging: Bergomi en Ferri (Inter), Vierchowod (Sampdoria), De Agostini (Juventus), Maldini en Baresi (AC Milan) en Ferrara (Napoli). Middenveld: Crippa en De Napoli (Napoli), Berti (Inter), Donadoni (AC Milan) en Marochi (Juventus). Aanval: Schillaci, Baggio en Casiraghi (Juventus), Mancini (Sampdoria).