Een Poolse Napoleon

Driekwart van de stemmen, zo zei Lech Walesa eerder deze week, vallen hem ten deel als de Polen later dit jaar naar de stembus gaan om een nieuwe president te kiezen. De erkende peilers van de publieke opinie houden er vooralsnog een andere mening op na: hoewel tot nu toe geen peilingen zijn gehouden naar de vraag wie de Polen als nieuwe president willen, wordt wel maandelijks de populariteit van de hoofdrolspelers op het politieke toneel gemeten, en sinds januari blijft de luidruchtige vakbondsleider uit Gdansk almaar zo'n twintig procent achter bij zijn enige potentiele rivaal van belang, de melancholieke en zwijgzame premier Tadeusz Mazowiecki uitdrukkelijk geen Napoleon. Beider populariteit is sinds januari sterk gedaald. Volgens aanhangers van Walesa is die daling echter deze maand tot staan gebracht. Walesa is niettemin zeker van de zege: hij is, zo zei hij eerder dit jaar, nu al 'de morele president van Polen'. Foto Jerzy Gumowski