Driftig duet voor twee heren

De medewerking van musicus en perfomer Joop van Braker aan de dit voorjaar uitgebrachte geslaagde choreografie Fa Fa Fa Fa Fa (Sad Song) van Wim Kannekens was dermate inspirerend dat tot een gezamenlijke produktie besloten werd. Dat werd Good Grief dat als ondertitel 1/2 duet/1/2 duel meekreeg. Die ondertitel geeft precies aan wat het uitgangspunt was: De uitdaging van twee mannen door te dringen in elkaars specialisme waarbij dat vertrouwde eigen vakgebied dan de een een bepaald gevoel van macht geeft ten opzichte van de ander, terwijl er tegelijkertijd de wederzijdse behoefte was toch ook tot een gelijkwaardigheid te komen.

Op het gebied van uitvoering is die opzet zeer wel gelukt. Beide mannen hebben zich elkaars specialisme zodanig eigen gemaakt dat ze in de duetten niet voor elkaar onder doen en in de duels waardige tegenstanders vormen. Bovendien is er sprake van een opmerkelijke exactheid in timing en beweging in de synchroon uitgevoerde fragmenten. Als totaal echter slaat de balans toch meer door naar het 'muziekale' aandeel. Dat bestaat hoofdzakelijk uit allerlei door henzelf voortgebrachte geluiden: trommelende vingers, lang aangehouden a-klanken, kletsende handen, stampende voeten, piepende wieltjes, het zacht snerpen van over de vloer getrokken metalen platenrekjes. Zo nu en dan komt er een heus instrument aan te pas, een trommeltje of een wat onbeholpen bespeelde gitaar.

De bewegingsfragmenten zijn geheel in de typische Kannekens-stijl: driftige agressieve lichaamszwaaien, abrupte vallen en koprollen, grote passen met diep gebogen knieen, loshangende schouders en wiebelend hoofd. De integriteit, de natuurlijkheid en de relativerende humor zijn evident en werken ontwapenend, maar ze kunnen de beperking van het gebruikte materiaal niet geheel verbloemen.

  • Wim Kannekens
  • Danielle Wanders. Licht
  • Ine Rietstapproduktie
  • de Stichting The Simulated Wood. Costuums
  • Joop van Brakel. Toneel
  • Good Grief . Choreografie
  • Ronald Berrevoets. Gezien 21