Burgemeester Nice voor rechter gedaagd

ROTTERDAM, 22 sept. De even gehate als geliefde ex-burgemeester van Nice, Jacques Medicin, moet woensdag voor de Franse rechter verschijnen. Maar het is zeer de vraag of Medicin die momenteel in Uruguay zit, ook komt opdagen. De ex-burgemeester zei eergisteren dat hij nog niet beslist heeft of hij naar Frankrijk terugreist, want daar vreest hij 'het ergste'.

Medicin wordt verdacht van het ontduiken van miljoenen francs belasting en het misbruiken van zijn positie voor persoonlijk gewin. Wanneer hij woensdag niet verschijnt gaat een international opsporingsbevel uit.

De burgemeester maakte afgelopen zondag, tijdens een bezoek aan Japan, bekend dat hij ontslag nam. Volgens Medicin, lid van de republikeinse RPR, hebben de socialisten hem na 24 jaar burgemeesterschap het besturen onmogelijk gemaakt. Medicin stelde dan ook dat de snelle dagvaarding aan zijn adres 'gemakkelijk is te doorzien'.

'Ze zijn op mijn huid uit en ik ben niet van plan hen die te geven', aldus Medicin. De 62-jarige oud-burgemeester zal bij terugkeer in Frankrijk ook opheldering moeten geven over een vangst deze week door de Franse douane. Die legde op de Parijse luchthaven Roissy beslag op vier koffers met in totaal 300.000 gulden in Franse francs en Amerikaanse dollars waarmee een vriend van Medicin op weg was naar Latijns Amerika.

De familie Medicin heeft zestig jaar lang haar stempel op Nice gedrukt. Vader Jean Medicin bekleedde 38 jaar het hoogste ambt en zoon Jacques Medicin stond bekend als de 'koning van de Riviera'. Glamour-projecten als het vliegveld van Nice en het pas geopende Museum voor Moderne Kunst, waren onlosmakelijk met de burgemeester verbonden. Nice's eerste burger, die zelf grote zakenbelangen heeft, werd al jaren beticht van financiele malversaties. Zijn reputatie was evenzeer in het geding door een aantal omstreden vriendschappen, onder meer met de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet en met Jean-Marie Le Pen, de voorman van uiterst-rechts in Frankrijk.

De socialistische partij hoopt dat het vertrek van de burgemeester leidt tot 'herstel van de waardigheid en de democratische tradities' in Nice. Maar het is nog allerminst zeker dat het gedaan is met de dynastie van de Medicins. De zus van de afgetreden burgemeester, Genevieve Medicin-Assemat, die over geen enkele politieke ervaring beschikt, heeft aangekondigd dat ze 'de fakkel van haar familieleden zal overnemen'.

Ze heeft zich kandidaat gesteld voor een zetel in de regionale raad van de maritieme Alpen. Binnen twee weken beslist de gemeenteraad van Nice over de opvolging van haar broer.