Brunswijk wil praten met Bouterse

PARAMARIBO, 22 sept. Junglecommandoleider Ronnie Brunswijk is bereid een ontmoeting met Bouterse te hebben. Waar en wanneer moet nog worden vastgesteld. Het kabinet van Bouterse deelde gisteren mee dat Brunswijk bereid is te praten over het opschorten van het gebruik van wapens, het stopzetten van de vijandelijkheden, een definitief vredesplan en de ontwikkeling van het binnenland. De Junglecommandoleider is woensdagmiddag teruggekeerd naar Stoelmanseiland waar hij over dit initiatief van Bouterse een 'krutu' (vergadering) zal beleggen met zijn manschappen.

Brunswijk heeft laten weten dat berichten als zou hij van plan zijn de strijd voort te zetten met behulp van huurlingen een 'pertinente leugen is'.

Hij gaf deze boodschap mee aan Henk Herrenberg, die als speciale afgezant van bevelhebber Desi Bouterse dinsdag en woensdag in Frans Guyana een gesprek van totaal tien uur met hem heeft gehad. Bouterse heeft het initiatief genomen om met Brunswijk van gedachten te wisselen over 'nationale verzoening'. Herrenberg is vrijdag in opdracht van Bouterse ook naar de Tukajana-Amazones-indianen gegaan om met hun leiders te praten over nationale verzoening. Brunswijk en Bouterse delen beiden de mening dat uiteindelijk nationale verzoening alleen door een gedachtenwisseling bereikt kan worden. Beiden zien de zin niet van verdere strijd waarin doden vallen. Bouterse is van mening dat Brunswijk een belangrijke rol heeft bij het doen terugkeren van de ongeveer 7000 vluchtelingen in Frans Guyana. Tegenover Herrenberg maakte hij de opmerking dat 'wij negers' elkaar afmaken terwijl anderen profiteren.