Beurshandelaren hopen op een krachtig militaire ingrijpen in Golfconflict; Grote beleggers klaar om te gaan kopen

AMSTERDAM, 22 sept. Als het aan beurshandelaren, banken en beleggers ligt moet de spanning in de Golfoorlog zo zoetjesaan maar eens tot een einde komen. En aangezien een diplomatieke oplossing niet in het verschiet ligt, wordt vooral gedacht aan een kort maar krachtig militair ingrijpen. Onzekerheid mag dan wel tot de wezenskenmerken van het beursbedrijf horen, de huidige spanningen leggen de wereldindustrie van de beleggingen nagenoeg stil en brengen de aandelenkoersen in de versukkeling.

Dat ondervond deze week nog eens de Londense beurs, waar de aandelen op donderdag gemiddeld 2,4 procent van hun waarde in moesten leveren en terechtkwamen op het laagste niveau sinds januari van het vorige jaar.

Aanleiding waren uitlatingen van de president van de Bundesbank, Karl Otto Pohl, die zouden wijzen op een vertraging in de toetreding van Groot Brittannie tot het Europese monetaire stelsel. Dat bleek het startschot voor veel Europese en Japanse beleggers om hun Britse aandelen van de hand te doen. Kopers om het aanbod op te vangen zijn er niet, zijn er nergens, en dus kelderden de koersen.

Aannemelijk is dat de grote beleggers al langer op scherp stonden voor het van de hand doen van hun Britse goed. Want dieper liggend heerst de angst voor de stijgende inflatie, hoge rente en tegenvallende bedrijfsmatige vooruitzichten die de Britse markt teistert. Een ongeluk komt nooit alleen en de hogere olieprijs als gevolg van de Golfcrisis zet de zwakke kanten van de Britse economie in een scherper daglicht.

De Amerikaanse beurshandel zal dan ook met angst en vrezen naar de lotgevallen van de Britse collega's kijken. Want al heeft het Dow Jones gemiddelde van de belangrijkste aandelenkoersen sinds begin augustus grofweg een zesde ingeleverd, ook in Amerikaanse tekenen de countouren van een recessie zich steeds duidelijker af. Veel analisten houden er ernstig rekening mee dat een periode van economische stagnatie in de Verenigde Staten niet meer tegen valt te houden en deze week uitte ook Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, dit sombere vooruitzicht.

De grote professionele beleggers wachten intussen rustig af op wat komen gaat. Maar wel in de starthouding om te profiteren van de lage koersen. Goede indicator voor hun gedrag is Robeco, dat op dit moment iets minder dan tien procent van het fondsvermogen van 10 miljard gulden liquide houdt. 'Ik zit met kopersogen in de markt te kijken', zo verklaart desgevraagd drs. A. J. van Oostveen, de vice voorzitter van de Robeco-directie.

In de scenario's die de grote beleggers in de kast hebben liggen voor de handel na de oplossing van de Golfcrisis, zijn de Verenigde Staten en Groot Brittannie dan ook de markten die met enige terughoudendheid betreden zullen worden. Grote verzekeraars, pensioen en -beleggingsfondsen hebben een richtlijn nodig voor de internationale spreiding van hun beleggingen en daarin scoort continentaal Europa als de meest interessante groeimarkt van na de crisis duidelijk hoge ogen. Dat moet een pleister op de wonde zijn van beurzen als Parijs waar de koersdalingen sinds augustus niet voor die in de VS onderdoen en Frankfurt, waar de euforie sinds het neerhalen van de Muur inmiddels weer verdwenen is en de aandelenkoersen terug zijn op hun uitgangsniveau van november vorig jaar. Ook hier geldt dat de Iraakse agressie uitsluitend aanleiding is geweest tot de dalingen. De te grote verwachtingen van resultaten op korte termijn van de Duitse eenwording, de hogere kosten van het uit het slop halen van de Oosduitse economie en de tegenvallende ontwikkelingen in het Franse bedrijfsleven zouden vroeger of later toch hun weerslag in de koersen hebben gekregen. En dan is er natuurlijk Tokio, waar de aandelen inmiddels bijna 40 procent onder hun topkoersen van dit jaar noteren. Daar kan hangende de Golfcrisis nog wel eens meer dan tien procent van af, zo menen marktdeskundigen. Dus ook hier wordt vooralsnog pas op de plaats gemaakt door beleggers. Met zijn lage inflatie en hoge economische groei zijn de goedkoper geprijsde aandelen na het oplossen van de Golfcrisis wel weer aantrekkelijk, maar de dreiging van een mogelijke ineestorting van de onroerend goed prijzen blijft als een schaduw over de economie hangen.

Bij al deze onzekerheid is van een koopjesjacht, een enkele vermetele daargelaten, geen sprake. Een lege markt derhalve, of het nu Londen, Tokio of Amsterdam betreft. Een markt waarin een klein aanbod al leidt tot scherpe koersdalingen en een plotselinge vraag fikse koersstijgingen veroorzaakt.