Belonen advocaten inzet kort geding

DEN HAAG, 22 sept. Donderdag 4 oktober dient voor de rechtbank in Den Haag een kort geding van de Nederlandse Orde van Advocaten en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland tegen de Staat. De eis is een verhoging van de toevoegingsvergoedingen met 25 procent. De datum van ingang van die verhoging dient te vallen voor 1 januari 1991. De advocaten beschouwen de huidige beloning van zestig gulden per uur voor rechtshulp op pro-deo basis als 'absoluut niet passend'.

Het ministerie van justitie heeft al laten weten dat de vergoedingen zullen worden verhoogd met 25 procent, maar het tijdstip waarop de nieuwe situatie ingaat is nog onzeker. Omdat moet worden gewacht op het inwerking treden van een nieuwe wet op de rechtshulp kan dit nog wel anderhalf jaar duren. De advocaten wensen daarop niet te wachten.