Vervoersbond CNV eist 5,5 procent voor nieuwe CAO

UTRECHT, 21 sept. De Vervoersbond CNV stelt voor de komende CAO-onderhandelingen een looneis van 5,5 procent. Dat heeft de coordinator arbeidsvoorwaardenbeleid J. Wienen vandaag bekendgemaakt op een congres van de vervoersbond.

De CNV-eis ligt slechts 0,5 procentpunt boven het percentage dat minister Kok (financien) wenselijk vindt. De bewindsman zei vorige week geen bezwaar te hebben tegen een looneis van 5 procent, maar verbond daaraan wel de voorwaarde dat hooguit drie procent wordt besteed aan inkomensverbetering. De rest zou moet worden besteed aan maatregelen om werkloosheid te bestrijden en om de groei van het aantal arbeidsongeschikten in te dammen.

De vervoersbond FNV wil een inkomensverbetering van 3,5 procent: een compensatie voor de inflatie van 2,5 procent en een 'echte' loonsverbetering van 1 procent. De resterende ruimte wil de bond conform de verlangens van minister Kok gebruiken voor het verbeteren van de kwaliteit van arbeid, scholing en werkgelegenheid.

De produktiviteitsstijging in de sector vervoer bedraagt volgens het CNV drie procent. De daaruit volgende loonruimte van 3 procent levert samen met 2,5 procent prijscompensatie een loonsomstijging op van 5,5 procent, becijfert onderhandelaar Wienen. Het CNV vindt dat een beheerste loonkostenontwikkeling. 'Zeker omdat de sociale lasten voor de werkgevers niet of nauwelijks stijgen.'