Turkije: F 16's van Nederland zijn niet nodig

ROTTERDAM, 21 sept. De Turkse regering acht het voorlopig niet nodig dat een Nederlands squadron F-16-jachtvliegtuigen naar Turkije komt om de naleving van een luchtembargo tegen Irak te ondersteunen. Ankara heeft het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken laten weten zelf over voldoende materieel te beschikken. Nederland bood dinsdag tijdens een overleg van de Westeuropese Unie (WEU) aan om een squadron van achttien F 16's te sturen als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou besluiten tot een luchtembargo. Naar verwachting spreekt de Veiligheidsraad zich hierover dit weekeinde uit. Omstreeks het middaguur konden de ministeries van buitenlandse zaken en defensie nog geen reactie geven op de Turkse afwijzing van het Nederlandse aanbod.